Biorą go za chwast. Na zachodzie płacą za niego 1000 euro za kg
22.04.2024 13:03
Na rynkach zachodnioeuropejskich, takich jak Niemcy, Francja, czy Belgia, ceny za białe pędy chmielu mogą sięgnąć nawet 1000 euro za kilogram, jak informuje portal Interia. Jest to spowodowane trudnościami i wymogami, które niesie za sobą jego uprawa, co w efekcie przekłada się na wysokie ceny.
Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik
Właściwości lecznicze chmielu
Miłośnicy tej rośliny podkreślają jej różnorodny smak, mający przypominać szparagi, jarmuż, a nawet świeże kiełki fasoli mung lub ziołowy mix. Strona izielnik.pl zauważyła, że ekstrakty z chmielu wykorzystuje się w celu łagodzenia stanów napięcia, wspomagania trawienia czy walki z bezsennością, dzięki ich działaniu przeciwbakteryjnemu i rozkurczowemu.
Eksperci twierdzą również, że chmiel może być pomocny przy zmęczeniu, wzdęciach, problemach z układem pokarmowym, bólach reumatycznych, stanach zapalnych skóry, wypadaniu włosów, braku apetytu oraz różnego rodzaju zranieniach i chorobach skórnych, włączając w to grzybice, czyraki czy łuszczycę.
Spożywanie surowych pędów chmielu, jak również ich przyrządzanie na różnorodne sposoby, na przykład w sałatkach po uprzednim sparzeniu wrzątkiem, gotowaniu w wodzie, gotowaniu na parze czy smażeniu, jest możliwe i doceniane w kulinarnych tradycjach np. we Francji, gdzie serwuje się je z sosem śmietanowym i jajkami sadzonymi - zaznacza "Interia".