Bosacka ostrzega przed lodami. "Może wywołać reakcje alergiczne"
Pod lupę Katarzyny Bosackiej trafiły lody w proszku o smaku truskawkowym. Ekspertka nie kryła, że skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia. "Prawdziwych truskawek oczywiście brak" - skomentowała Bosacka w mediach społecznościowych.
Katarzyna Bosacka jest dziennikarką i autorką programu "Wiem co jem". Bosacka tym razem ujawniła skład lodów w proszku marki Delecta. "Zwracajcie uwagę na skład produktów w proszku z których można przygotować lody" - napisała dziennikarka na Instagramie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Od pomocnika hydraulika do kontraktu na najwyższy budynek w Europie - Marcin Ziopaja w Biznes Klasie
Tych lodów lepiej nie kupuj. Bosacka ostrzega
Bosacka pokazała w mediach społecznościowych zdjęcie etykiety lodów w proszku o smaku truskawkowym. Jak zauważyła, w ich składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier, na drugim syrop glukozowy.
Trzecia pozycja należy do oleju palmowego, ale żeby brzmiało "łagodniej" producent nazwał go "olejem z nasion palmy" - skomentowała.
Lody truskawkowe analizowane przez Bosacką zawierają również emulgatory, gumę guar, sztuczne aromaty, sól i barwniki. Te ostatnie odpowiadają za intensywny, różowy kolor produktu. Dziennikarka zwraca szczególną uwagę na karmin, barwnik pochodzenia zwierzęcego, który może wywoływać alergie u niektórych osób.
Prawdziwych truskawek oczywiście brak, ale jest to produkt "o smaku", więc nic dziwnego, że nie ma w nim prawdziwych owoców - komentuje.
Dietetyk masakruje sery z Biedronki
To nie pierwszy raz, kiedy składy produktów spożywczych są ujawniane w mediach społecznościowych przez dietetyków i ekspertów. Jak pisaliśmy w WP Finanse, dietetyk dr Michał Wrzosek oceniał na Instagramie m.in. osiem serów z Biedronki. Bez ogródek przyznał, że niektóre z nich to "słaby wybór". Były to m.in. ser topiony Światowid ze szczypiorkiem czy serek w plastrach kanapkowy klasyczny Delikate.
Pięć serów dostępnych w Biedronce zyskało aprobatę dietetyka. Jako "fajny wybór" określił on mozarellę Sottile Gusto. Dr Wrzosek pozytywnie ocenił też mozarellę Light Sottile Gusto, ser królewski light firmy Sierpc oraz ser twarogowy Delikate.