Branża mięsna domaga się wsparcia eksportu wieprzowiny

Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego chce, by minister rolnictwa wystąpił do UE o uruchomienie dopłat do eksportu mięsa - poinformował szef organizacji. Resort chce zabiegać o rekompensaty m.in. dla przetwórców oraz dopłaty do przechowywania mięsa.

Branża mięsna domaga się wsparcia eksportu wieprzowiny
Źródło zdjęć: © AFP | Scott Olson

20.02.2014 | aktual.: 21.02.2014 06:37

Problemy z eksportem żywności pojawiły się w związku z wykryciem u padłych dzików na terenie Polski, nieopodal granicy z Białorusią, wirusa ASF. We wtorek Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek wydał decyzję o wstrzymaniu praktycznie całego eksportu produkcji zwierzęcej do krajów pozaunijnych. Wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej Jarosław Naze poinformował, że z powodu choroby ASF w Polsce, wstrzymany jest eksport wieprzowiny do Japonii, Chin i Korei; nasi producenci mogą natomiast wysyłać swoje wyroby do Hong Kongu.

W czwartek w resorcie rolnictwa odbyło się wielogodzinne spotkanie ws. sytuacji związanej z eksportem wieprzowiny do krajów pozaunijnych - dowiedziała się PAP. Wzięli w nim udział m.in.: wicepremier Janusz Piechociński, minister rolnictwa Stanisław Kalemba, wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk, Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz, dyrektor Instytutu Weterynaryjnego w Puławach Krzysztof Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek, jego zastępca Jarosław Naze oraz przedstawiciele organizacji branży mięsnej, hodowców, przetwórców i handlu.

Prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Janusz Rodziewicz powiedział PAP po spotkaniu, że zablokowanie eksportu wieprzowiny z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń jest bardzo "poważnym problemem gospodarczym" i sprawa ta będzie omówiona na posiedzeniu rządu. Podoba zapowiedź padła ze strony Naze.

Rodziewicz relacjonował, że podczas spotkania Kalemba obiecał, że będzie zabiegał w Unii o rekompensaty dla przetwórców i rolników i będzie starał się o uzyskanie zgody od Komisji Europejskiej na uruchomienia dopłat do prywatnego przechowywania mięsa.

Swoje postulaty przekazała ministrowi też Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Organizacja ta chce m.in. uruchomienia dopłat interwencyjnych do sprzedawanych przez rolników tuczników. Za każdą sprzedaną sztukę od 1 marca 2014 roku hodowca dostawałby 100 zł. Unia chce, by dopłaty te obowiązywały przez pół roku. Producenci postulują też wprowadzenie czasowego wstrzymania importu prosiąt i warchlaków.

Prezes UPEMI powiedział PAP, że organizacja ta prosi też m.in. o podjęcie działań w celu uruchomienia przez Bank Gospodarstwa Krajowego gwarancji dla kredytów kupieckich zaciąganych na prywatne magazynowanie mięsa. Chce też, by minister wystąpił do Unii Europejskiej o uruchomienie dopłat do eksportu mięsa.

Różański zapewnił, że polska żywność (w tym mięso wieprzowe i jego przetwory) jest w pełni bezpieczna, a jej wytwarzanie jest stale kontrolowane na każdym etapie produkcji. Przypomniał, że wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) nie jest groźny dla zdrowia i życia ludzi.

Źródło artykułu:PAP
promocjawieprzowinawsparcie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)