Ceny nad Bałtykiem 25 lat temu. Zdjęcie zdumiewa

Kilogram dorsza za 25 złotych? Hamburger za 3,50 zł? Takie ceny obowiązywały w 1999 roku dla turystów odwiedzających Bałtyk. Choć z perspektywy czasu może się to wydawać tanie, ówcześni podróżni wspominają te ceny jako wysokie. Jakie obecnie są koszty porcji dorsza z frytkami?

Takie ceny były nad morzem ponad 20 lat temu
Takie ceny były nad morzem ponad 20 lat temu
Źródło zdjęć: © Facebook, Getty Images | Twoja Telewizja Morska
oprac. PAM

01.08.2024 09:45

Wciąż rosnące ceny wakacyjnych wypadów w Polsce sprawiają, że coraz więcej osób rezygnuje z planów urlopowych. Jak wynika z badania firmy Minds & Roses przeprowadzonego na zlecenie Związku Banków Polskich (ZBP), aż 14 procent Polaków w tym roku nie planuje żadnych wyjazdów, przyczyną jest brak środków finansowych.

Tyle kosztowała smażona ryba w 1999 r.

Mimo że wzrost cen może wydawać się niewielki w porównaniu z poprzednimi latami, kiedy zestawimy je z cenami sprzed 25 lat, różnica jest ogromna. Twoja Telewizja Morska udostępniła na Facebooku zdjęcia dwóch cenników z 1999 roku z lokalu w Lubiatowie nad Bałtykiem, co wyraźnie pokazuje dynamikę zmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tamtym czasie najtańsze były flądra i dorsz – kilogram kosztował 25 zł (2,50 zł za 100 g). Filet z dorsza był w cenie 35 zł, a halibut - 45 zł za kilogram. Najdroższy okazał się węgorz, którego kilogram kosztował 60 zł.

W ofercie restauracji znajdowała się także pizza z pieczarkami za 4,50 zł oraz hamburger za 3,50 zł. Zapiekanka lub hot dog kosztowały 3 zł, a porcja surówki – 2 zł. Z napojów herbata była za 1,5 zł, a kawa rozpuszczalna za 2,5 zł.

Czy 25 lat temu również było drogo?

Należy jednak pamiętać, że zarobki w 1999 roku były znacznie niższe. "Wtedy zarabiałam 600 zł miesięcznie na pełnym etacie" – pisze w komentarzu jedna z osób. Ktoś inny zauważył, że ceny były i tak wysokie w stosunku do najniższej krajowej.

"Najlepiej porównać to z minimalną krajową. W 1999 r. wynosiła ona 650 zł i można było kupić 191 hamburgerów, natomiast w 2024 r. najniższa wynosi 4,3 tys. zł, co daje możliwość zakupu 110" - dodaje kolejny komentarz. "Dziś takie ceny byłyby imponujące. Wtedy... też były wysokie" - podkreśla inna osoba.

Ile kosztuje ryba z frytkami i gofr nad morzem?

Redakcja WP Finanse, sprawdziła, ile trzeba wydać na posiłki na mieście we Władysławowie. Pizzę kupimy tam za 30-35 zł, zapiekankę za około 20-22 zł. Podobną cenę zapłacimy za gofra z dodatkami takimi jak owoce, bita śmietana i czekolada.

Gałka lodów to wydatek rzędu siedmiu złotych, tyle samo kosztuje rurka z kremem. "Suchy" gofr będzie kosztował o 1-2 zł więcej. Cena piwa w puszce wynosi od 11 do 15 zł, jeśli mówimy o barze na plaży. Frytki belgijskie to około 15 zł za małą porcję i 20 zł za większą. Sałatka grecka kosztuje około 30 zł.

Ceny ryb nad morzem to temat wyjątkowy. Komplety z porcją dorsza albo łososia (150-170 g) plus frytki i surówka to koszt około 30 zł. Można też kupić ryby smażone lub wędzone na wagę. Za 100 g śledzia i morszczuka zapłacimy od 4-5 zł, a za tyle samo łososia lub węgorza - 14-15 zł.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także