Ceny żywności mogą sezonowo spadać

Zdaniem ekspertów z Instytutu Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewany w okresie czerwiec-sierpień 2008 r. sezonowy spadek cen żywności może być zbliżony
lub nieco większy od notowanego przed rokiem.

14.07.2008 | aktual.: 14.07.2008 12:19

"Czynnikiem hamującym tempo wzrostu cen żywności w kolejnych miesiącach br. może być spowolnienie dynamiki popytu z uwagi na znaczący wzrost pozażywnościowych kosztów utrzymania rodzin. Na możliwe osłabienie dynamiki konsumpcji wskazują wyniki badań koniunktury konsumenckiej prowadzone przez GUS i NBP" - wynika z comiesięcznego raportu nt. rynku rolnego IERiGŻ.

Eksperci szacują, że na podstawie wyników pierwszego półrocza 2008 r. można oczekiwać, że w roku gospodarczym 2008/09, rynek rolno-żywnościowy powinien powracać do równowagi, mimo pogłębiającej się suszy i wysokich cen zbóż, które prawdopodobnie nie będą znacząco niższe niż w poprzednim sezonie.

"Sprzyjać temu powinny zapowiadane dobre zbiory zbóż i roślin oleistych na świecie, zwłaszcza w Europie. Swobodny handel wewnątrz Unii Europejskiej oraz objęcie regulacjami wspólnotowymi polskich uczestników rynku żywnościowego umożliwią zwiększone obroty handlowe surowcami rolniczymi między krajami członkowskimi, co będzie sprzyjać wyrównywaniu się cen, ale jednocześnie będzie zmniejszać przewagi cenowe polskiego sektora żywnościowego" - napisano.

Import produktów rolnych będzie odznaczał się wyższą dynamiką niż ich eksport.

"Coraz trudniej będzie konkurować cenami przy rosnącej wartości złotego. Prawdopodobnie wzrost importu artykułów rolno- żywnościowych będzie szybszy niż ich eksportu. Bardzo prawdopodobne będzie zmniejszenie nadwyżki w handlu zagranicznym żywnością i produktami rolnymi" - uważają autorzy raportu. (PAP)

bg/ osz/

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)