Trwa ładowanie...

Certyfikowana żywność tradycyjna: kolejne znaki UE

Polska ma 20. produkt regionalny chroniony w Unii Europejskiej. Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym".

Certyfikowana żywność tradycyjna: kolejne znaki UEŹródło: Jupiterimages
d3bmb26
d3bmb26

Polska ma 20. produkt regionalny chroniony w Unii Europejskiej. Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym".
Kiełbasa lisiecka to tradycyjna wędlina wyrabiana z mięsa wieprzowego w okolicach Liszek i Czernichowa w Małopolsce. Charakteryzuje się delikatnym, pieprzno-czosnkowym aromatem, a wędzona jest tradycyjnie w dymie z bukowego albo olchowego drewna. Bruksela przyznała naszej kiełbasie znak "Chronione oznaczenie geograficzne". Rozporządzenie w tej sprawie ukazało się w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Wniosek o ochronę produktu regionalnego został złożony przed czterema laty.

To kolejny produkt z Polski, który w ostatnich dniach otrzymał certyfikat wspólnotowy. 9 października ukazało się rozporządzenie dotyczące rejestracji suski sechlońskiej. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę. "Sechlońska" pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, z której wywodzi się tradycja suszenia.

Autor:IP

d3bmb26
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bmb26