Certyfikowana żywność tradycyjna: kolejne znaki UE
Polska ma 20. produkt regionalny chroniony w Unii Europejskiej. Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym".
14.10.2010 | aktual.: 18.10.2010 12:20
Polska ma 20. produkt regionalny chroniony w Unii Europejskiej. Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została we wtorek objęta także unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym".
Kiełbasa lisiecka to tradycyjna wędlina wyrabiana z mięsa wieprzowego w okolicach Liszek i Czernichowa w Małopolsce. Charakteryzuje się delikatnym, pieprzno-czosnkowym aromatem, a wędzona jest tradycyjnie w dymie z bukowego albo olchowego drewna. Bruksela przyznała naszej kiełbasie znak "Chronione oznaczenie geograficzne". Rozporządzenie w tej sprawie ukazało się w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Wniosek o ochronę produktu regionalnego został złożony przed czterema laty.
To kolejny produkt z Polski, który w ostatnich dniach otrzymał certyfikat wspólnotowy. 9 października ukazało się rozporządzenie dotyczące rejestracji suski sechlońskiej. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę. "Sechlońska" pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, z której wywodzi się tradycja suszenia.
Autor:IP