Czystsze środowisko, lepsze jedzenie. Nowa metoda naukowców z UŁ

Mrożonki są dla nas łatwe do przygotowania i oszczędzają nam sporo czasu w kuchni. Ich produkcja przykłada się jednak do zanieczyszczenia środowiska. Informatycy z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego, wspólnie z naukowcami z całej Polski i przetwórcami z branży spożywczej, pracują nad stworzeniem nowego systemu produkcji takiej żywności. Ma być tak samo zdrowa, ale jednocześnie bardziej eko.

Czystsze środowisko, lepsze jedzenie. Nowa metoda naukowców z UŁ
Źródło zdjęć: © 123RF

28.11.2018 08:00

Podczas badań opracowana ma być innowacyjna metoda liczenia - i tym samym zmniejszenia - śladu węglowego (CF) dla podstawowego koszyka mrożonej żywności. Ślad węglowy jest to ilość dwutlenku węgla, jaka powstaje w procesie produkcji, przetwarzania, składowania i transportu jednostki (np. opakowania) danego produktu.

- Toniemy w zwałach śmieci, odnosi się to zwłaszcza do przemysłu spożywczego, który wykorzystuje w procesie produkcji surowce pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Coraz szersze grono konsumentów poza kryteriami takimi jak świeżość, jakość, czy bezpieczeństwo zdrowotne, wybiera te produkty, które wytworzono w zgodzie ze środowiskiem naturalnym – tłumaczy kierownik projektu w Uniwersytecie Łódzkim, dr Piotr Milczarski.

Burger z kalafiora

Drugim, kluczowym dla projektu pojęciem jest, "wysort warzywny". To normy, które powinna spełniać żywność, by być dopuszczona do sprzedaży.

- W czasie przetwarzania np. kalafiora czy brokułu itp. może się zdarzyć, że część tego warzywa jak różyczka jest uznana jako zbyt mała i nie spełnia wymagań klasyfikacji. Z drugiej strony jest to nadal pełnowartościowe warzywo. W tym wypadku różyczki brokułu można wykorzystać np. w produkcji wegeburgerów – tłumaczy dr P. Milczarski.

Z myślą o tym ostatnim, zostaną opracowane innowacyjne technologie produkcji nowych wyrobów mrożonych i liofilizowanych (vegaburgerów, past i liobatonów) z użyciem pełnowartościowego wysortu wielowarzywnego. Powstanie również prototyp linii technologicznej do produkcji żywności mrożonej, z uwzględnieniem wyliczenia śladu węglowego wg opracowanej przez łódzkich fizyków metody.

- Rezultaty projektu mają duży potencjał komercyjny i przełom na rynku rolno-spożywczym. W szczególności zastosowanie nowatorskiej metody liczenia CF do produkcji nowych wyrobów jest nowością na skalę światową – uważa naukowiec z UŁ.

Opracowana technologia to przede wszystkim systemowe rozwiązanie, które wpłynie pozytywnie na zdrowie społeczeństwa, dzięki zwiększeniu udziału w diecie warzyw, jednocześnie zapewniając pełnowartościowe wyroby w formie szybkiej i łatwej do przygotowania.

- Metoda może zostać wykorzystana na użytek zrównoważonego rozwoju środowiskowego i społecznego kraju oraz zmniejszenia negatywnych skutków zjawisk cywilizacyjnych i zmian klimatu w aspekcie europejskiej polityki niskoemisyjnej – dodaje dr Milczarski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

żywnośćekobio
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)