Dwóch Polaków w finale międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef

Poznaliśmy zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków – Krzysztof Konieczny (chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie) oraz Łukasz Moneta (chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie).

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

O konkursie

S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Inicjatywa skupia się na rozwoju wysokiej klasy gastronomii i propagowaniu „3 złotych zasad” w kuchni – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Organizatorzy zwracają również uwagę na istotę niemarnowania żywności oraz potrzebę zrównoważonego rozwoju.

Półfinały regionalne

Drugi etap konkursu stanowi 12 półfinałów regionalnych, odbywających się od sierpnia do grudnia br. w 12 regionach na świecie. W półfinale regionalnym dla Europy Centralnej w Hamburgu czworo Polaków rywalizowało z sześcioma innymi osobami – reprezentantami Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:

• S.Pellegrino Young Chef 2020: Levente Koppány z Węgier
• Fine Dining Lovers Food For Thought Award: Krzysztof Konieczny z Polski
• Acqua Panna Award for Connection in Culture: Łukasz Moneta z Polski
• S.Pellegrino Award for Social Responsibility: Jana Stöger z Niemiec

Potrawa konkursowa Krzysztofa Koniecznego – słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy.

Natomiast Łukasz Moneta zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.

Czas na Wielki Finał!

Laureaci trzeciego etapu będą walczyć o nagrody główne w czterech kategoriach w Wielkim Finale w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki.

Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych. W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Konkurs organizowany jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki wody mineralnej od Nestlé Waters, uważanej za ikonę włoskiego stylu życia w niemal 150 krajach, która od 120 lat inspiruje, aby delektować się życiem i dzielić najpiękniejsze chwile przy wspólnym stole. Więcej informacji o konkursie: www.sanpellegrinoyoungchef.com.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Nowy obowiązek dla budujących i remontujących domy. Chodzi o światłowód
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już od października
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Seniorka zostawiła pieniądze pod śmietnikiem. Straciła oszczędności
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Nowa usługa w popularnej sieci. Ma być dostępna w każdym sklepie
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Zabytek oddany za złotówkę i odkupiony za miliony. Historia wieży z Mazur
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Rok się nie skończył, a limit na ścieki tak. Kłopot pod Poznaniem
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Zapłacił za węgiel. Sklep nagle zniknął. Policja ostrzega
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje
Czy do łosi będzie można strzelać? Resort rolnictwa komentuje