Etykieta to jedyna wiarygodna wiedza na ten temat produktów.

Zakupy spożywcze to nie lada wyzwanie. Producenci żywności walczą o naszą uwagę - kuszą nas kolorowymi opakowaniami, ceną, zapachem, ale skąd wiadomo jakiej jakości jest produkt z naszego koszyka? Odpowiedz znajdziemy na etykiecie.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Joanna Bartkowiak

- Często to, co na pierwszy rzut oka wydaje się lepsze, niekoniecznie takie jest. Kolor opakowania, jego szata graficzna, hasło reklamowe, a nawet miejsce na półce sklepowej – to czynniki, które bez wątpienia zachęcają nas do zakupu tego, a nie innego produktu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że kupujemy oczami.

Jak więc nie dać się złapać na marketingowe chwyty? Po prostu - czytajmy etykiety! Informacje w nich zawarte dostarczają nam wiedzę, która pozwala na wybranie najkorzystniejszych dla zdrowia produktów.

Dobre i wartościowe produkty to takie, które są świeże, nie są mocno przetworzone chemicznie, zawierają składniki pochodzenia naturalnego oraz spełniają właściwe dla swojej grupy normy.

- Przede wszystkim powinien się tam znalezc termin przydatności do spożycia albo data minimalnej trwałości. Następna istotna sprawa to składniki. Podawane są one na etykietach w kolejności malejącej – od tego, którego jest najwięcej, po ten, którego zawartość w produkcie jest najmniejsza. Obok listy komponentów na opakowaniu żywności powinna być także widoczna informacja na temat składników mogących być alergenami (takimi jak np.gluten). Dobry opis produktu powinien zawierać podaną w procentach zawartość tłuszczu, kalorii i cukru oraz informację, jaki procent dziennego zapotrzebowania organizmu ludzkiego na dany składnik zaspokaja ten produkt.

Znajdziemy tam również informację na temat zużytych konserwantów oraz wiele skrótów określających funkcję żywności - dodaje Maciej Partyka, dyrektor marketingu Sante.

Przed czym powinniśmy się bronić ?

- Należy uważać na sztuczne barwniki, konserwanty, antybiotyki, wzmacniacze smaku i zapachu. Dieta, zawierająca dużo dodatków żywnościowych, barwników i rafinowanego cukru, może być przyczyną problemów z koncentracją, nadpobudliwości i agresji, co można coraz częściej zaobserwować u dzieci.

Od dawna panuje przekonanie, że jeśli dużo pracujemy to nie mamy czasu na to, aby racjonalnie się odżywiać – zdrowe i regularne jedzenie kojarzy się z pracochłonnym przygotowaniem, a dziś każda godzina jest na wagę złota. Część osób wręcz twierdzi, że je niezdrowo, bo nie ma czasu lub pieniędzy na zdrowe jedzenie – to wymówki i mity czy fakty?

- Zmiana trybu życia rzeczywiście pociągnęła za sobą również zmianę w nawykach żywieniowych. Niestety, w wielu przypadkach jest to zmiana na niekorzyść – jemy w biegu, nie planujemy naszego jadłospisu i za często sięgamy po przetworzone produkty. Musimy niektórych rzeczy nauczyć się na nowo, bo system naszych babć, a nawet naszych mam nie sprawdza się w dzisiejszej rzeczywistości. Ale czy zdrowy tryb życia rzeczywiście wymaga spędzenia większej ilości czasu w kuchni i musi dużo kosztować? Oczywiście, że nie...Jest to jedynie stereotyp! Zdrowa żywność była przez wiele lat niedoceniana, lecz w końcu doczekaliśmy się chwili, w której powiedzenie "jesteś tym, co jesz" stało się nie tylko modne, ale i bardzo trafne.

Życiowa energia i siła bierze się z dobrego i zdrowego jedzenia. Musimy pamiętać, że w życiu najważniejsze jest zdrowie. To ono zapewnia nam dobre samopoczucie. Powinniśmy wybierać tylko i wyłącznie produkty z dobrym i sprawdzonym składem, żeby mieć siłę do działania i podejmowania wyzwań każdego dnia.

Partnerem artykułu jest Sante

Joanna Bartkowiak

Wybrane dla Ciebie
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów