FAMMU/ FAPA: Eksport cukru spadł o 10% ilościowo, 30% wartościowo w I‑XI 2014 r.
Warszawa, 02.02.2015 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 10% r/r do 423,8 tys. ton w okresie styczeń-listopad 2014 r., a w ujęciu wartościowym - o 30% do 201,5 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski wzrósł o 5% do 190,8 tys. ton, ale jego wartość zmniejszyła się o 6% do 102,5 mln euro.
02.02.2015 | aktual.: 02.02.2015 13:53
W pierwszych 11 miesiącach 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, spadając o 19% r/r do 233 tys. ton i o 46% do 99 mln euro.
"W pierwszych 11 miesiącach 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ dość silnej redukcji, jednocześnie zauważalnie wzrósł jego przywóz. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w relacji rocznej pogorszyło się mocno wartościowo, co należy łączyć ze spadkiem cen i rosnącym przywozem przy obniżce wywozu. Dlatego też wolumenowo dynamika spadku była o połowę słabsza niż wartościowo. Import przyspieszył w drugiej połowie roku, w pierwszej był niższy w relacji rocznej" - czytamy w komunikacie.
Średnia wartość eksportu obniżyła się o 22% do 475 euro/t, czyli do około 1,99 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 69% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 537 euro/t (-22% r/r), czyli po ok. 2,24 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 337 euro/t (-16% r/r), czyli po ok. 1,41 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a z krajów pozaunijnych - Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban, podano również.
Cukier sprowadzano po średnio 537 euro/t (-10% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 60% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 533 euro/t (-6% r/r), czyli po około 2,23 zł/kg, a od unijnych partnerów po 543 euro/t (-22% r/r, ok. 2,27 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Sudanu, Mozambiku i Zimbabwe oraz z Niemiec i Francji. Trzy pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach UE handel jest bezcłowy.
"Na uwagę zasługuje fakt bardzo niewielkiej różnicy cen importowych cukru z krajów trzecich i z UE - unijny cukier bardzo silnie potaniał w ostatnich miesiącach" - wskazuje FAMMU/ FAPA.
(ISBnews)