FAO: w październiku żywność podrożała, ale nadal jest tańsza niż przed rokiem
Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż żywności. Trend spadkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br. W październiku br. podrożał znacznie cukier (+17,2 proc.), artykuły mleczarskie (+9,4 proc.), oleje roślinne (+6,2 proc.) oraz zboża (+1,7 proc.).
Ceny mięsa były stabilne, indeks w październiku nieznacznie obniżył się (o 0,3 proc.), od marca br. zmienił się w niewielkim stopniu. Notowania mięsa są obecnie prawie o 20 proc. niższe niż przed rokiem.
Światowe ceny zbóż wzrosły w październiku, głównie pszenicy i kukurydzy. Pszenica podrożała na skutek obaw dotyczących wpływu suszy na uprawy ozime w niektórych krajach oraz pogorszenie prognoz zbiorów w Australii. Kukurydza zaś podrożała ze względu na niższy poziom sprzedaży przez amerykańskich producentów. Zboża są obecnie jeszcze o 12 proc. tańsze niż we październiku 2014 r.