FAO: w sierpniu żywność na świecie znów podrożała
W sierpniu 2016 r., po lipcowym spadku, indeks cen żywności FAO zyskał 1,9 proc., wzrastając do 165,6 punktów. Podrożały artykuły mleczarskie, oleje i cukier. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 6,9 proc. Jest to najwyższy poziom od 15 miesięcy.
19.09.2016 18:55
W sierpniu mocno straciły zboża, najwięcej zyskały zaś produkty z mleka. Indeks zbóż spadł o 3 proc. i był znacznie niższy niż przed rokiem (o 7,4 proc.). Powodem była duża podaż pszenicy i kukurydzy m.in. na skutek bardziej korzystnych niż wcześniej zakładano warunków pogodowych do produkcji w kluczowych regionach USA. Ceny pszenicy także spadały m.in. z powodu wysokich zbiorów na półkuli północnej. Globalne ceny ryżu również zmniejszyły się w stosunku do ich poziomu z lipca. Wpływ na to miał ograniczony popyt w połączeniu z perspektywami dużej dostępności w związku ze zbliżającymi się zbiorami.
Ceny artykułów mleczarskich wzrosły aż o 8,6 proc., drożał cały asortyment, najwięcej sery, masło i mleko w proszku, z powodu mniejszej produkcji w UE, mniejszej podaż z Oceanii i dzięki rosnącemu popytowi w Chinach.
Indeks mięsa - wzrósł o 0,3 proc., podrożały wszystkie gatunki mięsa z wyjątkiem wołowiny. Przyczyną są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co przyczyniło się do spadku globalnych cen tego rodzaju mięsa.
Indeks olejów zyskał 7,4 proc. ze względu na mocy wzrost ceny oleju palmowego z powodu mniejszej produkcji w Malezji i niewystarczające globalne zapasy. Zbiegło się to ze wzrostem popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie oraz Unię.
Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5 proc. do 285,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 75,1 proc. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami. Indeks jest obecnie najwyższy od października 2012 roku. Według ekspertów odzwierciedla on przede wszystkim dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej (real) w stosunku do amerykańskiego dolara (wzrost wartości reala o ok. 2 proc. w skali miesięcznej w sierpniu). Silniejszy real przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i lokalną sprzedaż. Zwyżki notowań wspierane są również przez oczekiwania deficytu na światowych rynkach w sezonie 2016/17 oraz perspektywy mniejszych zapasów tego surowca w krajach azjatyckich.