GIS ostrzega przed mięsem z Chorwacji. Może wywołać poważną chorobę

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w sprawie partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego z Chorwacji. W produkcie pojawiła się groźna bakteria. Trwa procedura wycofywania go z rynku.

Skażone mięso jest wycofywane z polskiego rynku
Skażone mięso jest wycofywane z polskiego rynku
Źródło zdjęć: © Getty Images, gov.pl | Jackyenjoyphotography
oprac. MAGL

03.06.2024 17:40

O niebezpiecznym produkcie GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wynajmowanie drogich aut jest bardziej opłacalne niż mieszkania. Bartek Walaszczyk w Biznes Klasie

Bakteria w mięsie z Chorwacji. GIS ostrzega przed jedną partią

Z poniedziałkowego komunikatu, który GIS opublikował na swojej stronie internetowej, wynika, że w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego wykryto bakterię Listeria monocytogenes.

Chodzi o produkt Pečenica, 90 g, marki DOBRO o numerze partii 24-00807. Na opakowaniu widnieje data minimalnej trwałości 03/08/2024. Producentem jest firma ŽITO d.o.o. (Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja).

Partia mięsa wieprzowego wycofywana z obrotu
Partia mięsa wieprzowego wycofywana z obrotu© gov.pl | GIS

Skażone mięso znika z polskiego rynku. Może wywołać listeriozę

GIS poinformował, że podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły jego wycofywanie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.

GIS zaleca, aby osoby, które kupiły skażone mięso, powstrzymały się od jego spożycia. Bakteria, którą wykryto w mięsie, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jest to groźna choroba zwłaszcza dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.

Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes są grypopodobne. GIS podpowiada, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

O tym, jak groźna może być ta choroba, przekonało się ostatnio kilkadziesiąt osób. Śledztwo prokuratury w tej sprawie trwało prawie 4 lata, ale ostatecznie zapadł wyrok, że producent sera ze Szwajcarii jest winny spowodowania śmierci 10 osób. Po zjedzeniu produktu, w którym wykryto ten sam szczep listerii, zachorowały łącznie 34 osoby. Rozwinięcie choroby powiązano ze spożyciem skażonego sera.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)