ycipk-4y95hf

GIS wydał komunikat ws. bakterii w kukurydzy. Jest śmiertelnie groźna

Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat po tym, jak w pięciu europejskich krajach wycofano ze sprzedaży niektóre opakowania mrożonych warzyw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
GIS wydał komunikat ws. bakterii w kukurydzy. Jest śmiertelnie groźna
(123RF)
ycipk-4y95hf

Opakowania mrożonej kukurydzy zawierać mogą groźną bakterię "Listeria monocytogenes", która do połowy czerwca doprowadziła do śmierci co najmniej dziewięciu osób - poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy jest dodawana do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Skażona kukurydza

ycipk-4y95hf

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą. Zatrucie to wystąpiło już w pięciu europejskich krajach. Jak pisaliśmy, do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Objawy listeriozy zwykle pojawiają się kilka dni po spożyciu skażonego pokarmu. Czas ten jednak może się wydłużyć nawet do 2 miesięcy.

Objawy listeriozy

Główne symptomy listeriozy to gorączka i bóle mięśniowe. Zanim się pojawią, u wielu osób występują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka. Oprócz tego chorzy odczuwają sztywnienie karku, zaburzenia równowagi, zdarzają się także gorączka i konwulsje.

ycipk-4y95hf

Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta). Bakterią można zarazić się również poprzez zjedzenie niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdza, że skażona kukurydza pochodzi z Węgier. Miejscowe służby zapowiadają dalsze kontrole i badania, które mają dokładnie określić przyczynę skażenia.

ZOBACZ: Listerioza – objawy i leczenie

ycipk-4y95hf

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-4y95hf

ycipk-4y95hf
ycipk-4y95hf