GIS wydał komunikat ws. bakterii w kukurydzy. Jest śmiertelnie groźna

Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat po tym, jak w pięciu europejskich krajach wycofano ze sprzedaży niektóre opakowania mrożonych warzyw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
GIS wydał komunikat ws. bakterii w kukurydzy. Jest śmiertelnie groźna
(123RF)
WP

Opakowania mrożonej kukurydzy zawierać mogą groźną bakterię "Listeria monocytogenes", która do połowy czerwca doprowadziła do śmierci co najmniej dziewięciu osób - poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy jest dodawana do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Skażona kukurydza

WP

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą. Zatrucie to wystąpiło już w pięciu europejskich krajach. Jak pisaliśmy, do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Objawy listeriozy zwykle pojawiają się kilka dni po spożyciu skażonego pokarmu. Czas ten jednak może się wydłużyć nawet do 2 miesięcy.

Objawy listeriozy

Główne symptomy listeriozy to gorączka i bóle mięśniowe. Zanim się pojawią, u wielu osób występują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka. Oprócz tego chorzy odczuwają sztywnienie karku, zaburzenia równowagi, zdarzają się także gorączka i konwulsje.

WP

Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta). Bakterią można zarazić się również poprzez zjedzenie niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdza, że skażona kukurydza pochodzi z Węgier. Miejscowe służby zapowiadają dalsze kontrole i badania, które mają dokładnie określić przyczynę skażenia.

ZOBACZ: Listerioza – objawy i leczenie

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
WP