Kukurydza z Węgier przyczyną poważnej choroby. Zmarło już dziewięć osób

Może powodować biegunkę i wymioty, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. Europejskie służby wykryły groźną bakterię listeria monocytogenes w mrożonych warzywach. Wiadomo, że źródłem jest kukurydza od jednej z węgierskich firm.

Kukurydza z Węgier przyczyną poważnej choroby. Zmarło już dziewięć osób
Źródło zdjęć: © 123RF
Adam Janczewski

07.07.2018 | aktual.: 09.07.2018 10:16

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że od 2015 r do 8 czerwca 2018 r na listeriozę zachorowało 47 osób. Dziewięć z nich zmarło. Do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Obraz
© Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

Na Wyspach zginęły dwie osoby. Tamtejszy urząd Food Standards Agency opublikował listę produktów, w których mogła znajdować się skażona kukurydza. Są na niej mrożonki z popularnych sklepów jak Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Tesco, czy Waitrose.

Węgierski urząd ds. bezpieczeństwa żywności zakazał już wprowadzania do obrotu produktów, które zawierały kukurydzę jednego z producentów. Produkcja w danym zakładzie została również wstrzymana.

Ma to zahamować rozprzestrzenianie się bakterii listeria monocytogenes. Urząd zastrzega jednak, że kolejne przypadki mogą się pojawiać, dlatego zaleca dokładne gotowanie produktów. Nawet tych, które można jeść bez obróbki termicznej (jak sałatki, czy koktajle).

Węgierskie służby zapowiadają dalsze kontrole i badania, które mają dokładnie określić przyczynę skażenia kukurydzy w węgierskiej fabryce.

Tę samą bakterię wykryto niedawno w sprzedawanej w Polsce w Kiełbasie Śląskiej z Szynki Ekstra produkowanej w zakładach mięsnych Olewnik-bis.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (171)