25-06-2012 12:51

GREMI SOLUTION - Stanowisko Zarządu w sprawie planowanego połączenia Spółek (42/2012)

| | KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | | | | | | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | | Raport bieżący nr | 42 | / | 2012 | | | | | |
| | Data sporządzenia: | 2012-06-25 | | | | | | | | | |
| | Skrócona nazwa emitenta | | | | | | | | | | |
| | GREMI SOLUTION | | | | | | | | | | |
| | Temat | | | | | | | | | | |
| | Stanowisko Zarządu w sprawie planowanego połączenia Spółek | | | | | | | | | | |
| | Podstawa prawna | | | | | | | | | | |
| | Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe | | | | | | | | | | |
| | Treść raportu: | | | | | | | | | | |
| | Zarząd Gremi Solution S.A. (Emitent) przedstawia poniżej stanowisko odnośnie planowanego połączenia Emitenta ze spółką zależną Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. Połączenie spółek Gremi Solution S.A i Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. nastąpi na podstawie art. 492 § 1 pkt 1 Kodeksu spółek handlowych poprzez przeniesienie całego majątku spółki Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. (spółka przejmowana ) na spółkę Gremi Solution S.A. (spółka przejmująca ). Na skutek dokonanego połączenia spółka przejmowana tj. Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. przestanie istnieć. Planowane połączenie jest wynikiem przyjętej strategii uproszczenia obecnej struktury grupy kapitałowej w skład, której wchodzą łączące się spółki, prowadzącej do skonsolidowania struktury grupy i obniżenia kosztów jej działalności poprzez przejęcie spółki zależnej. Połączenie spółek poprzez przejęcie spółki zależnej pozwoli na objęcie bezpośredniej kontroli nad aktywami spółki przejmowanej jak również na przeprowadzenie zmian organizacyjnych
poprzez likwidację niektórych stanowisk, redukcję kosztów funkcjonowania grupy kapitałowej. Uproszczenie struktury, zdaniem Zarządu, w dłuższej perspektywie przyczyni się do rozwoju spółki przejmującej w obszarze prowadzonej działalności . Przedmiot działalności Gremi Solution S.A. stanowi świadczenie usług finansowych oraz usług związanych z obsługą wierzytelności sekurytyzowanych. W dniu 28 maja 2012r. Zarząd Gremi Solution S.A. przedstawił nowe założenia do planów rozwoju Spółki, które zakładają zwiększenie dywersyfikacji działalności poprzez zaangażowanie Spółki w podmioty związane z rynkiem mediów z docelowym zamiarem stworzenia wspólnie w ramach Grupy Gremi w przyszłości nowoczesnego koncernu medialnego zajmującego czołowe miejsce na rynku polskim, działającego w różnych segmentach operacyjnych wykorzystującego i promującego najnowsze technologie. W opinii Zarządu, z uwagi na ryzyko związane z działalnością inwestycyjną w projekty rynku usług finansowych wynikające m.in. z sytuacji makroekonomicznej i
związanego z tym brakiem perspektyw stabilizacji sytuacji finansowej oraz trudności w pozyskaniu ze źródeł zewnętrznych ( m.in. poprzez emisję obligacji, kredytu) znacznych środków finansowych zapewniających i umożliwiających prowadzenie działalności finansowej na szeroką skalę, koncentracja tylko i wyłącznie na finansowym segmencie działalności w dłuższej perspektywie nie zapewni dynamicznego rozwoju Spółki co jednocześnie wymaga określenia dla Gremi Solution S.A. dodatkowych kierunków działania i nowych inwestycji, dających podstawy do wzrostu wartości spółki dla jej akcjonariuszy . Podstawowym przedmiotem działalności Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. jest zarządzanie portfelem pożyczek dla klientów indywidualnych oraz ich zabezpieczeniami. W dniu 21 czerwca 2012 roku Gremi Solution S.A. oraz spółka zależna ECS Sp. z o.o. zawarły z Idea Bank S.A. umowy sprzedaży portfela wierzytelności Auto Cash tj. wierzytelności w stosunku do osób fizycznych wynikających z zawartych umów pożyczek pod zastaw samochodu,
na mocy których Nabywca kupił pakiet w/w wierzytelności wraz z zabezpieczeniami i wszelkimi innymi prawami, Powodem podjęcia powyższej decyzji jest fakt, iż wyżej wymieniony portfel pożyczek był portfelem schodzącym, a Spółka nie planuje powrotu do tego typu działalności. W ocenie Zarządu zaangażowanie Spółki w aktualnej strukturze w obsługę w/w portfeli było niewspółmierne do osiąganych efektów. Biorąc pod uwagę powyższe aspekty w opinii Zarządu przesłanki ekonomiczne oraz organizacyjne dla łączących się spółek wskazują na zasadność połączenia. Zarząd Gremi Solution S.A. rekomenduje Walnemu Zgromadzeniu podjęcie uchwały w sprawie w/w połączenia Spółek Plan Połączenia uzgodniony i podpisany przez obie Spółki w dniu 23 lutego 2012 roku, ogłoszony został w Monitorze Sądowym i Gospodarczym z dnia 7 marca 2012 roku, nr 47/2012 pod pozycją 3026, o czym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 20/2012. Zawiadomienia o zamiarze połączenia Spółek zostały przekazane do publicznej wiadomości raportami bieżącymi nr
20/2012 i 31/2012. Rada Nadzorcza Emitenta pozytywnie zaopiniowała decyzję Zarządu o przeprowadzeniu połączenia obu Spółek na podstawie art. 492 § 1 pkt. 1 KSH, poprzez przeniesienie całego majątku spółki Eurofaktor Cash Solution Sp. z o.o. na spółkę Gremi Solution S.A. | | | | | | | | | | |

| | | GREMI SOLUTION SA | | | | | |
| --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | --- |
| | | (pełna nazwa emitenta) | | | | | |
| | | GREMI SOLUTION | | Finanse inne (fin) | | | |
| | | (skrócona nazwa emitenta) | | (sektor wg. klasyfikacji GPW w W-wie) | | | |
| | | 41-405 | | Mysłowice | | | |
| | | (kod pocztowy)