Grilujesz? Mięso w zalewie to trucizna

Wyprawiasz dla znajomych kolację przy grillu. Chciałbyś aby mięso było smacznie doprawione. Dopłacasz kilka złotych i wybierasz np. gotową zafoliowaną karkówkę w marynacie. Myślisz, że oszczędziłeś czas i masz pyszne danie? Nic bardziej mylnego! Mogłeś kupić truciznę! - alarmują specjaliści.

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Bogdan Hrywniak

Chemicznych dodatków w zalewie na kupnym mięsie jest cały zestaw. Taka mazia zawiera m.in. fosforany. - Powodują one odwapnienie kości i zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Poza tym od fosforanów psują nam się zęby - wyjaśnia dr Magdalena Człapka-Matyasik z Poznania.

Kolejną trucizną, którą zjadamy w gotowej marynacie jest dodatek E407, zwany karagenem. - Są naukowe dowody, że uszkadza on błony śluzowe żołądka i jelit. Eksperci podejrzewają że ten dodatek może być rakotwórczy - mówi dietetyk Agnieszka Kuczewska.

I my to jemy? Najgorsze, że to nie koniec świństw, jakie dodają nam w zalewie. Karmią nas też azotynami. - Kobiety w ciąży i niemowlęta w żadnym wypadku nie powinny tego jeść! - dodaje kobieta. Przed azotynami ostrzega też Aleksandra Kubacka, dietetyk z Warszawy. - Gdy położymy np. stek w zalewie na grilla, to pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się wydzielać z niego azotyny. A jedzenie azotynów może powodować raka - alarmuje dietetyk.

Wychodzi na to, że lepiej poświęcić trochę czasu i samemu przygotować zaprawę do mięsa niż kupować mięso skąpane w chemicznej brei. To nie takie trudne. Wystarczy wymieszać trochę oleju z ziołami i przyprawami. Obtoczyć w tym mięso i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasza karkówka pozostanie smaczna i przede wszystkim nie będzie ociekać chemią.

PRZEPIS NA MARYNATĘ:

Wlej do miski pół szklanki oleju. Wyciśnij sok z połowy cytryny i zetrzyj skórkę cytryny. Dodaj drobno pocięte świeże zioła (rozmaryn, oregano, pietruszka, koperek). Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Do tego dodaj pieprz i ostrą paprykę wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, które chcesz grillować i pozostaw całość w lodówce na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
Gigant technologiczny zwalnia w Polsce. Pracę straci prawie 400 osób
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
Turystyka dentystyczna Polaków. Tu jeżdżą po plomby za 50 zł
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
Polska hitem turystycznym w tym kraju. Ogromny wzrost rezerwacji
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Kiedy przejść na emeryturę? Różnica nawet o 2 tys. zł
Kiedy przejść na emeryturę? Różnica nawet o 2 tys. zł
Udaje hydraulika i "kontroluje" mieszkańców. Urząd ostrzega
Udaje hydraulika i "kontroluje" mieszkańców. Urząd ostrzega
Brała 100 zł za "lewe" L4. Zarobiła tak niemałe pieniądze
Brała 100 zł za "lewe" L4. Zarobiła tak niemałe pieniądze
Ten sprzęt rujnuje rachunki. Zużywa trzy razy więcej prądu niż lodówka
Ten sprzęt rujnuje rachunki. Zużywa trzy razy więcej prądu niż lodówka
Nieopłacalny jak SUV? Oto ile w 3 lata traci na wartości rekordzista
Nieopłacalny jak SUV? Oto ile w 3 lata traci na wartości rekordzista
Podwyżki w Lidlu. Oto ile zarobią kasjerzy w 2026 r.
Podwyżki w Lidlu. Oto ile zarobią kasjerzy w 2026 r.
Niepokojące dane ZUS. Rośnie liczba zwolnień z kodem "C"
Niepokojące dane ZUS. Rośnie liczba zwolnień z kodem "C"
Zablokował dewelopera w Zakopanem. To ma być potężna inwestycja
Zablokował dewelopera w Zakopanem. To ma być potężna inwestycja
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇