Trwa ładowanie...
grill

Grilujesz? Mięso w zalewie to trucizna

Wyprawiasz dla znajomych kolację przy grillu. Chciałbyś aby mięso było smacznie doprawione. Dopłacasz kilka złotych i wybierasz np. gotową zafoliowaną karkówkę w marynacie. Myślisz, że oszczędziłeś czas i masz pyszne danie? Nic bardziej mylnego! Mogłeś kupić truciznę! - alarmują specjaliści.

Share
Grilujesz? Mięso w zalewie to trucizna
Źródło: newspix.pl, fot: Bogdan Hrywniak
dsut6dk

Chemicznych dodatków w zalewie na kupnym mięsie jest cały zestaw. Taka mazia zawiera m.in. fosforany. - Powodują one odwapnienie kości i zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Poza tym od fosforanów psują nam się zęby - wyjaśnia dr Magdalena Człapka-Matyasik z Poznania.

Kolejną trucizną, którą zjadamy w gotowej marynacie jest dodatek E407, zwany karagenem. - Są naukowe dowody, że uszkadza on błony śluzowe żołądka i jelit. Eksperci podejrzewają że ten dodatek może być rakotwórczy - mówi dietetyk Agnieszka Kuczewska.

I my to jemy? Najgorsze, że to nie koniec świństw, jakie dodają nam w zalewie. Karmią nas też azotynami. - Kobiety w ciąży i niemowlęta w żadnym wypadku nie powinny tego jeść! - dodaje kobieta. Przed azotynami ostrzega też Aleksandra Kubacka, dietetyk z Warszawy. - Gdy położymy np. stek w zalewie na grilla, to pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się wydzielać z niego azotyny. A jedzenie azotynów może powodować raka - alarmuje dietetyk.

dsut6dk

Wychodzi na to, że lepiej poświęcić trochę czasu i samemu przygotować zaprawę do mięsa niż kupować mięso skąpane w chemicznej brei. To nie takie trudne. Wystarczy wymieszać trochę oleju z ziołami i przyprawami. Obtoczyć w tym mięso i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasza karkówka pozostanie smaczna i przede wszystkim nie będzie ociekać chemią.

PRZEPIS NA MARYNATĘ:

Wlej do miski pół szklanki oleju. Wyciśnij sok z połowy cytryny i zetrzyj skórkę cytryny. Dodaj drobno pocięte świeże zioła (rozmaryn, oregano, pietruszka, koperek). Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Do tego dodaj pieprz i ostrą paprykę wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, które chcesz grillować i pozostaw całość w lodówce na kilka godzin.

dsut6dk

Podziel się opinią

Share
dsut6dk
dsut6dk