Grilujesz? Mięso w zalewie to trucizna

Wyprawiasz dla znajomych kolację przy grillu. Chciałbyś aby mięso było smacznie doprawione. Dopłacasz kilka złotych i wybierasz np. gotową zafoliowaną karkówkę w marynacie. Myślisz, że oszczędziłeś czas i masz pyszne danie? Nic bardziej mylnego! Mogłeś kupić truciznę! - alarmują specjaliści.

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Bogdan Hrywniak

Chemicznych dodatków w zalewie na kupnym mięsie jest cały zestaw. Taka mazia zawiera m.in. fosforany. - Powodują one odwapnienie kości i zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Poza tym od fosforanów psują nam się zęby - wyjaśnia dr Magdalena Człapka-Matyasik z Poznania.

Kolejną trucizną, którą zjadamy w gotowej marynacie jest dodatek E407, zwany karagenem. - Są naukowe dowody, że uszkadza on błony śluzowe żołądka i jelit. Eksperci podejrzewają że ten dodatek może być rakotwórczy - mówi dietetyk Agnieszka Kuczewska.

I my to jemy? Najgorsze, że to nie koniec świństw, jakie dodają nam w zalewie. Karmią nas też azotynami. - Kobiety w ciąży i niemowlęta w żadnym wypadku nie powinny tego jeść! - dodaje kobieta. Przed azotynami ostrzega też Aleksandra Kubacka, dietetyk z Warszawy. - Gdy położymy np. stek w zalewie na grilla, to pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się wydzielać z niego azotyny. A jedzenie azotynów może powodować raka - alarmuje dietetyk.

Wychodzi na to, że lepiej poświęcić trochę czasu i samemu przygotować zaprawę do mięsa niż kupować mięso skąpane w chemicznej brei. To nie takie trudne. Wystarczy wymieszać trochę oleju z ziołami i przyprawami. Obtoczyć w tym mięso i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Będziemy mieć wtedy pewność, że nasza karkówka pozostanie smaczna i przede wszystkim nie będzie ociekać chemią.

PRZEPIS NA MARYNATĘ:

Wlej do miski pół szklanki oleju. Wyciśnij sok z połowy cytryny i zetrzyj skórkę cytryny. Dodaj drobno pocięte świeże zioła (rozmaryn, oregano, pietruszka, koperek). Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych. Do tego dodaj pieprz i ostrą paprykę wedle uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, które chcesz grillować i pozostaw całość w lodówce na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji