Indeks cen żywności na świecie w I wzrósł o 1,89 proc. mdm, rdr spadł o 7,37 proc. - FAO
09.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2012 r. wyniósł 214,3 pkt., wobec 210,3 pkt. w grudniu po rewizji w dół o 0,7 pkt. - podała w czwartek na stronie...
09.02.2012 | aktual.: 09.02.2012 12:53
09.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2012 r. wyniósł 214,3 pkt., wobec 210,3 pkt. w grudniu po rewizji w dół o 0,7 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 7,37 proc.
"W styczniu wzrosły ceny wszystkich produktów uwzględnionych w indeksie, przy czym najbardziej rosły ceny olejów, wyprzedzając nieco zboża, cukier, nabiał i mięso" - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.
miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier 1/2011 231,3 166,8 221,3 244,8 279,4 420,2 2/2011 237,9 170,5 230,0 258,6 281,1 418,2 3/2011 232,0 174,5 234,4 251,2 261,7 372,3 4/2011 234,9 180,4 228,7 265,4 260,9 345,7 5/2011 231,6 180,0 231,1 261,3 260,9 312,2 6/2011 233,4 178,1 231,6 259,0 259,0 357,7 7/2011 231,2 176,5 227,8 247,2 252,9 400,4 8/2011 230,6 178,6 220,6 252,4 245,3 393,7 9/2011 225,1 177,3 214,7 244,3 239,4 379,0 10/2011 215,8 176,1 203,5 231,3 224,3 361,2 11/2011 216,4 181,0 201,0 228,8 234,8 339,9 12/2011 210,3 177,6 201,7 217,6 227,5 326,9 1/2012 214,3 178,5 206,8 222,7 233,7 334,3 (PAP)
fdu/ ana/