Indeks cen żywności na świecie w III spadł o 2,9 proc. mdm, wzrósł o 37 proc. rdr - FAO
07.04. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w marcu 2011 r. wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r., co oznacza spadek o 2,9 proc. - podała na stronie...
07.04. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w marcu 2011 r. wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r., co oznacza spadek o 2,9 proc. - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 61,5 pkt, czyli o 37 proc.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.
miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze cukier
i oleje
.
3/2010 168,3 144,7 187,4 157,8 174,8 264,8
4/2010 170,0 150,8 204,3 154,8 173,5 233,4
5/2010 169,5 151,7 209,2 155,1 170,4 215,7
6/2010 168,1 152,4 203,1 151,2 168,4 224,9
7/2010 172,5 151,0 197,8 163,3 174,4 247,4
8/2010 182,8 155,4 192,9 185,3 192,4 262,7
9/2010 194,0 153,4 198,4 208,3 197,6 318,1
10/2010 204,6 157,3 202,6 219,9 220,0 349,3
11/2010 212,3 159,8 207,8 223,3 243,3 373,4
12/2010 222,7 164,9 208,4 237,8 263,0 398,4
1/2011 230,7 165,7 221,3 244,8 277,7 420,2
2/2011 236,8 167,9 230,0 258,6 279,3 418,2
3/2011 229,8 168,6 234,4 251,9 259,9 372,3
(PAP)
fdu/ ana/