Jak rozpoznać dobre jajka

Jak kupić dobre i smaczne jajka? Taki dylemat przed Wielkanocą ma chyba każdy z nas. Podpowiadamy, jakie jaja kupować, na co zwracać uwagę i jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość.

Obraz
Źródło zdjęć: © Piotr Dyba / newspix.pl | Piotr Dyba / newspix.pl

Niewiele osób kupując jaja sprawdza pieczątkę na skorupce. A warto. Z niej możemy dowiedzieć się, w jakich warunkach hodowana była kura, która je zniosła.

Jaja ekologiczne mają więcej wartości odżywczych i mniej cholesterolu, a więc są zdrowsze. Jaja z chowu klatkowego pochodzą od kur sztucznie karmionych, które nigdy nie widziały trawy i wolnego wybiegu. To wszystko przekłada się również na smak jaj.

Najodpowiedniejszą do przechowywania jajek jest temperatura od 8 do 14 stopni C. Przyzwyczajeni jesteśmy, że jajka trzyma się w lodówce. To utrzymuje dłużej ich świeżość. Ale w sklepach i marketach opakowania jaja nie zawsze są w ladach chłodniczych.

- Dyrektywy unijne pozwoliły na trzymanie jajek poza chłodniami. Dla jajek najważniejsze jest utrzymanie stałej temperatury, inaczej jajka mogą szybko się zepsuć - mówi Krystyna Cegiel-Pawełek z powiatowego sanepidu w Poznania. Jeśli jednak temperatura przekracza 14 stopni, wstrzymajmy się z zakupem.

Maria Walentowicz (55 l.), gospodyni dodaje: Najważniejsze jest to, żeby jajka były świeże i ze sprawdzonej, dobrej hodowli. Tylko wtedy mam pewność, że zarówno w jajecznicy, jak i w każdej innej potrawie będą dobrze smakowały.

  • jajo przepiórcze - zawierają znacznie mniej tłuszczu, a więcej aminokwasów niż jaja kurze, są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko kurze, pomocne w leczeniu np. cukrzycy
  • jaja ekologiczne - pochodzą od kur hodowanych tylko w warunkach naturalnych i naturalnie karmionych, jaja te mają obniżoną o ok. 30 proc. zawartość cholesterolu.
Obraz
© (fot. Piotr Dyba / newspix.pl)
  • jajo S - jajo małe, o wadze poniżej 53 gram, ma znacznie twardszą skorupkę niż wielkie jajka i trudniej je zgnieść, mają niestety również małe żółtko.
  • jajo M - jaja średnie o wadze od 53 do 63 gram, w przypadku takiego jajka możemy przypuszczać, że pochodzi od kury, która nie jest sztucznie dokarmiana, aby znosiła duże jaja, średniej wielkości jaja mają twardą skorupę, rzadko pękają podczas gotowania
  • jajo L - jaja duże o wadze mieszczącej się w zakresie od 63 do 73 gram, mają znacznie cieńszą skorupkę i łatwiej pękają podczas gotowania niż mniejsze jaja
  • jajo XL - jaja bardzo duże, o wadze równej lub przekraczającej 73 gramy, mają duże żółtka, ale za to cienką skorupę, którą można łatwo zgnieść nawet podczas transportowania.

Jak rozszyfrować napisy na jajkach:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej, kury żyją na wolnym wybiegu, mają luksusowe warunki, karmione są ekologiczną karmą, skubią trawę i jedzą dżdżownice,
  • 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu, kury żyją w kurniku, ale mają możliwość wychodzenia na wolny wybieg
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury hodowane w zamkniętych kurnikach i znoszą jaja prosto na ściółkę
  • 3 - jaja z chowu klatkowego, kury żyją w niewielkich klatkach, w których nie mają możliwości poruszania się, rozprostowania skrzydeł, nie są również wypuszczane

Tak rozpoznasz świeże jajko:

    1. żółtko nie rozpływa się po rozbiciu jaja, jeśli jajko jest stare, nawet bez mechanicznego uszkodzenia, żółtko rozleje się
    1. białko powinno być krystalicznie przejrzyste, jeśli jest mętne może to świadczyć o tym, że jajo jest nieświeże
    1. jajko zachowuje świeżość przez 28 dni od momentu zniesienia przez kurę, jajek które mają 2-3 dni terminu przydatności do spożycia lepiej nie kupować
    1. jajka zachowują dłużej świeżość, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych
    1. jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury, więc jeśli kupimy jajko z półki w sklepie, a następnie szybko włożymy je do lodówki, to może szybciej się zepsuć
    1. jaja z niewielkimi nawet pęknięciami szybciej się psują, dlatego warto otworzyć opakowanie i sprawdzić, czy wszystkie jaja są całe
    1. na jajkach trzymanych w zbyt wysokiej temperaturze może pojawiać się rosa, a nawet pleśń na skorupce.
Wybrane dla Ciebie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok