Jak rozpoznać dobre jajka
Jak kupić dobre i smaczne jajka? Taki dylemat przed Wielkanocą ma chyba każdy z nas. Podpowiadamy, jakie jaja kupować, na co zwracać uwagę i jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość.
13.04.2011 | aktual.: 13.04.2011 09:55
Niewiele osób kupując jaja sprawdza pieczątkę na skorupce. A warto. Z niej możemy dowiedzieć się, w jakich warunkach hodowana była kura, która je zniosła.
Jaja ekologiczne mają więcej wartości odżywczych i mniej cholesterolu, a więc są zdrowsze. Jaja z chowu klatkowego pochodzą od kur sztucznie karmionych, które nigdy nie widziały trawy i wolnego wybiegu. To wszystko przekłada się również na smak jaj.
Najodpowiedniejszą do przechowywania jajek jest temperatura od 8 do 14 stopni C. Przyzwyczajeni jesteśmy, że jajka trzyma się w lodówce. To utrzymuje dłużej ich świeżość. Ale w sklepach i marketach opakowania jaja nie zawsze są w ladach chłodniczych.
- Dyrektywy unijne pozwoliły na trzymanie jajek poza chłodniami. Dla jajek najważniejsze jest utrzymanie stałej temperatury, inaczej jajka mogą szybko się zepsuć - mówi Krystyna Cegiel-Pawełek z powiatowego sanepidu w Poznania. Jeśli jednak temperatura przekracza 14 stopni, wstrzymajmy się z zakupem.
Maria Walentowicz (55 l.), gospodyni dodaje: Najważniejsze jest to, żeby jajka były świeże i ze sprawdzonej, dobrej hodowli. Tylko wtedy mam pewność, że zarówno w jajecznicy, jak i w każdej innej potrawie będą dobrze smakowały.
- jajo przepiórcze - zawierają znacznie mniej tłuszczu, a więcej aminokwasów niż jaja kurze, są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko kurze, pomocne w leczeniu np. cukrzycy
- jaja ekologiczne - pochodzą od kur hodowanych tylko w warunkach naturalnych i naturalnie karmionych, jaja te mają obniżoną o ok. 30 proc. zawartość cholesterolu.
- jajo S - jajo małe, o wadze poniżej 53 gram, ma znacznie twardszą skorupkę niż wielkie jajka i trudniej je zgnieść, mają niestety również małe żółtko.
- jajo M - jaja średnie o wadze od 53 do 63 gram, w przypadku takiego jajka możemy przypuszczać, że pochodzi od kury, która nie jest sztucznie dokarmiana, aby znosiła duże jaja, średniej wielkości jaja mają twardą skorupę, rzadko pękają podczas gotowania
- jajo L - jaja duże o wadze mieszczącej się w zakresie od 63 do 73 gram, mają znacznie cieńszą skorupkę i łatwiej pękają podczas gotowania niż mniejsze jaja
- jajo XL - jaja bardzo duże, o wadze równej lub przekraczającej 73 gramy, mają duże żółtka, ale za to cienką skorupę, którą można łatwo zgnieść nawet podczas transportowania.
Jak rozszyfrować napisy na jajkach:
- 0 - jaja z produkcji ekologicznej, kury żyją na wolnym wybiegu, mają luksusowe warunki, karmione są ekologiczną karmą, skubią trawę i jedzą dżdżownice,
- 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu, kury żyją w kurniku, ale mają możliwość wychodzenia na wolny wybieg
- 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury hodowane w zamkniętych kurnikach i znoszą jaja prosto na ściółkę
- 3 - jaja z chowu klatkowego, kury żyją w niewielkich klatkach, w których nie mają możliwości poruszania się, rozprostowania skrzydeł, nie są również wypuszczane
Tak rozpoznasz świeże jajko:
- żółtko nie rozpływa się po rozbiciu jaja, jeśli jajko jest stare, nawet bez mechanicznego uszkodzenia, żółtko rozleje się
- białko powinno być krystalicznie przejrzyste, jeśli jest mętne może to świadczyć o tym, że jajo jest nieświeże
- jajko zachowuje świeżość przez 28 dni od momentu zniesienia przez kurę, jajek które mają 2-3 dni terminu przydatności do spożycia lepiej nie kupować
- jajka zachowują dłużej świeżość, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych
- jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury, więc jeśli kupimy jajko z półki w sklepie, a następnie szybko włożymy je do lodówki, to może szybciej się zepsuć
- jaja z niewielkimi nawet pęknięciami szybciej się psują, dlatego warto otworzyć opakowanie i sprawdzić, czy wszystkie jaja są całe
- na jajkach trzymanych w zbyt wysokiej temperaturze może pojawiać się rosa, a nawet pleśń na skorupce.