Jedna szynka różowa, druga beżowa. Dlaczego? Zapytaliśmy eksperta

Ten sam produkt, zbliżone terminy ważności, a jednak gołym okiem widać różnicę. Z czego to wynika? Przyczyn może być kilka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wiele czynników mogło wpłynąć na różnicę w kolorze szynek
Wiele czynników mogło wpłynąć na różnicę w kolorze szynek (WP.PL, Fot: WP)
WP

Jedna z naszych czytelniczek zwróciła się do nas z nietypową sprawą. Przysłała zdjęcie dwóch opakowań tej samej szynki konserwowej, kupionych w tym samym sklepie i z tym samym składem deklarowanym przez producenta. Mimo to mięso znajdujące się w opakowaniach ewidentnie różni się jednak kolorem.

Czytelniczka zaznaczyła, że oba produkty mają bardzo zbliżony termin przydatności do spożycia. Oba opakowania nie były także otwierane, więc to nie działanie tlenu wpłynęło na zmianę barwy. Skąd zatem różnica? Pytanie to zadaliśmy profesorowi Krzysztofowi Krygierowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, specjaliście z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej.

Bez dokładnych badań trudno ustalić przyczynę różnej barwy, jednak najprawdopodobniej nie stoi za tym nic, czym powinniśmy się przejmować. - Bez paniki! - podkreśla ekspert.

WP

Zobacz także Trucizna na talerzu

WP

Profesor Krygier tłumaczy, że gdyby skład podany na obu opakowaniach był różny, wówczas winą można byłoby obarczać jeden z konserwantów. Jeśli jednak jest identyczny, za różne kolory mogą odpowiadać po prostu różne kawałki mięsa wykorzystane do produkcji czy wręcz gatunek zwierzęcia, z którego powstał produkt.

Szynka konserwowa jest mocno przetworzona, więc sytuacji, które mogły wpłynąć na kolor, miała po drodze sporo. Jednak nawet wędlina w kawałku może mieć różną barwę. Jak podkreśla naukowiec, wpływ na kolor mięsa może mieć chociażby samo jego cięcie. Inną barwę można otrzymać krojąc wzdłuż, a inną w poprzek włókien.

Szynka świeżo wyjęta z opakowania, czy świeżo rozkrojony kawałek, po czasie zmieni barwę na skutek reakcji z otoczeniem. Nie oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia. Wbrew pozorom zresztą wcale nie piękna różowa barwa świadczy o jakości mięsa. To raczej efekt dodawanych do niego specyfików. Klienci sugerują się kolorem przy wyborze żywności, więc producenci sztucznie ją "podrasowują". Więcej o kolorze i związaną z nim jakością mięsa przeczytasz w serwisie WP abcZdrowie.

WP
WP
WP