Trwa ładowanie...
d2gk6zg
d2gk6zg

Karpaty/ Orły przednie rozpoczęły wysiadywanie jaj

W Karpatach orły przednie, należące do najrzadziej występujących w Polsce gatunków ptaków, rozpoczęły wysiadywanie jaj. Do lęgów przystąpiła około połowa par.
Share
d2gk6zg

"W tym roku nastąpiło to zgodnie z tradycyjnym ich rytmem biologicznym, czyli na początku trzeciej dekady marca. Zima wprawdzie była łagodna, ale nocne przymrozki powstrzymywały je przed wcześniejszym zniesieniem jaj" - powiedział PAP ornitolog z Komitetu Ochrony Orłów dr Marian Stój.

W jego ocenie, "tegoroczne lęgi należą do przeciętnych; tylko co druga para przystąpiła do rozrodu".

"Taki stan rzeczy wynika zapewne ze słabszej bazy pokarmowej. Nieurodzaj nasion drzew w lasach w ubiegłym roku spowodował ograniczenie w rozmnażaniu się np. gryzoni, na które m.in. polują orły" - wyjaśnił.

d2gk6zg

Zdaniem przyrodnika, "jeśli dodatkowo nie pojawią się niespodzianki pogodowe, np. długotrwałe ulewy, czy gwałtowne burze, to większość par, która przystąpiła do lęgów szczęśliwie doczeka się potomstwa".

Ok. 70 proc. samic orłów składa po dwa jaja, pozostałe 30 proc. po jednym; wysiadywania trwa 40 dni.

Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę, gdyż jeśli wykluje się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Agresja pojawia się do tygodnia od wylęgu. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju.

d2gk6zg

W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny i lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota domowego lub kurę. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Jego gniazda znajdują się w miejscach trudno dostępnych, w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

d2gk6zg

Podziel się opinią

Share
d2gk6zg
d2gk6zg