Trwa ładowanie...
kara

Kary pieniężne po kontrolach w zakładach mięsnych

Wojewódzkie inspektoraty jakości skontrolowały 89 zakładów mięsnych, wykrywając w nich wiele nieprawidłowości i nakładając na nie 15 kar pieniężnych na łączna kwotę 14 500 złotych.
Share
Kary pieniężne po kontrolach w zakładach mięsnych
Źródło: Jupiterimages
d14c6sy

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych. Aż 34,4% skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjnie oznaczona nazwa wyrobu gotowego oraz brak lub nieprawidłowe dane producenta. Poddane kontroli produkty wykazywały jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 7,0% partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości białka oraz zawyżonej zawartości wody, tłuszczu i skrobi.

Porównując wyniki kontroli, obejmujących taki sam asortyment, tj. kiełbasy drobno rozdrobnione, kiełbasy homogenizowane oraz kiełbasy grillowe, przeprowadzonych w II kwartale 2009 r. oraz w II kwartale 2008 r., można zaobserwować mniejszy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 6 proc.

d14c6sy

Podziel się opinią

Share
d14c6sy
d14c6sy