Keczup w szafce czy w lodówce? Heinz próbuje rozstrzygnąć odwieczny dylemat
Brytyjski oddział koncernu Heinz postanowił rozstrzygnąć dylemat wielu ludzi. Czy keczup powinien być przechowywany w lodówce czy w szafce?
Jak informuje cbsnews.com, brytyjski oddział koncernu Heinz, znanego z produkcji keczupu i innych sosów, wywołał ogromną dyskusję na Twitterze, gdy ogłosił, że "miejsce keczupu jest w lodówce".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burmistrz Mielna mówi o ataku na nadmorskiej kurorty. "Drażnią mnie te wysyłane paragony"
Tweet z deklaracją firmy Heinz trafił do 5 mln użytkowników i pociągnął za sobą lawinę komentarzy, dotyczących tego, gdzie powinno przechowywać się keczup.
Jak przechowywać keczup?
Zwolennicy przechowywania keczupu w temperaturze pokojowej argumentują, że takie jest standardowe postępowanie w gastronomii. Trzymany poza lodówką keczup jest nadal smaczny i niezbyt zimny. Twierdzą również, że chłodny keczup traci na smaku.
Inaczej uważają zwolennicy przechowywania keczupu w lodówce. Dla nich dopiero chłodny sos smakuje dobrze, zwłaszcza w gorące letnie dni. Twierdzą też, że zachowanie odpowiedniej temperatury pomaga utrzymać świeżość sosu i może przedłużyć jego przydatność do spożycia.
Po wybuchu ogromnej dyskusji Heinz postanowił przeprowadzić sondę, aby sprawdzić, która grupa jest większa.
Trwa ładowanie wpisu: twitter
W sondzie przeprowadzonej przez Heinz na Twitterze udział wzięło ponad 13 tys. ludzi. Okazało się, że 63,2 proc. respondentów przechowuje swoją butelkę keczup w lodówce, podczas gdy pozostałe 36,8 proc. wolą trzymać go w temperaturze pokojowej.
Jak czytamy w serwisie abczdrowie.pl, keczupu nie trzeba trzymać w lodówce. "Najbardziej szkodliwe bakterie, które mogą rozwinąć się w żywności, wymagają obojętnego lub zasadowego pH. Keczup ze względu na zawartość octu i pomidorów ma kwaśny odczyn, dlatego nie stanowi dobrego środowiska do ich rozwoju" - tłumaczy serwis.