Trwa ładowanie...

Kupowała gruszki na ryneczku. Od razu chwyciła za telefon. "Zdębiałam"

70-letnia mieszkanka Torunia podzieliła się swoimi doświadczeniami z zakupów na targowisku. Ceny gruszek mocno ją zaskoczyły. - Ech... To już nie jest przysmak dla emerytów - powiedziała "Faktowi" 70-latka.

Ceny gruszek uderzą po kieszeniCeny gruszek uderzą po kieszeniŹródło: Getty Images, fot: Yury Karamanenko
dfm7iuv
dfm7iuv

Pani Bożena z Torunia opowiedziała redakcji "Faktu" o swoich ostatnich zakupach na lokalnym targu. Jak podkreśliła, jej ulubioną odmianą gruszek jest klapsa. Niestety, wysoka cena tych owoców przyćmiła przyjemność z ich zakupu. Kilogram tych gruszek kosztował bowiem 8 zł/kg, a w niektórych miejscach cena sięgała aż 12,80 zł/kg. - Ech... To już nie jest przysmak dla emerytów - powiedziała w rozmowie z dziennikiem.

- Zobaczyłam kartkę z ceną i zdębiałam. Zdjęcie szybko pstryknęłam komórką. Specjalnie dla koleżanek, bo by nie uwierzyły - opowiada dziennikowi emerytka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są już polskie truskawki! Porównaliśmy te z bazaru i Biedronki

Pani Bożena przyznała, że mogła lepiej zaplanować zakupy. - Źle zrobiłam, że zrobiłam zakupy bez sprawdzenia innych stoisk. Jak wracałam do domu, zauważyłam kilogram za 3 zł. To były najtańsze gruszki na całym naszym bazarku - mówi pani Bożena.

dfm7iuv

Dla porównania, redakcja "Faktu" postanowiła sprawdzić ceny na podwarszawskim rynku w Broniszach oraz w Biedronce. 9 września gruszki odmiany klapsa kosztowały hurtowo około 6 zł/kg, co stanowi wzrost o 33 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem, kiedy cena wynosiła 4,50 zł.

Importowane gruszki są jeszcze droższe - w Broniszach ich cena wynosi 6,50 zł/kg. Z kolei 9 września w Biedronce za kilogram gruszek trzeba było zapłacić 7,99 zł/kg.

"Ceny jabłek wzrosną o kilkanaście proc."

Gorący wrzesień daje się sadownikom mocno we znaki. Jak informował serwis money.pl, palące słońce niszczy m.in. jabłka. Owoce dosłownie gotują się od środka.

dfm7iuv

Sadownicy ostrzegają: ceny jabłek w tym roku wzrosną nawet o kilkanaście procent, nie tylko z powodu pogody, ale także z racji rosnących kosztów produkcji. Chodzi głównie o schładzanie. Jabłka z temperatury 30 st. trzeba schłodzić o 0,2-0,8 st., by przetrwały w skrzyniach.

To kolejny cios w sezonie, który rozpoczął się od przymrozków. Na przełomie kwietnia i maja temperatura w nocy w niektórych regionach Polski spadała do nawet -11 st. C. Mróz uszkodził pąki, kwiaty i zawiązki owoców większości upraw sadowniczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dfm7iuv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfm7iuv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj