Łącko ma śliwowicę, Lanckorona chce jarzębiaku

Już niedługo słynna śliwowica z Łącka może mieć w Małopolsce konkurencję. Mieszkańcy i władze Lanckorony chcą wprowadzić na rynek Jarzębiak Izdebnicki - pisze "Dziennik Polski".

Łącko ma śliwowicę, Lanckorona chce jarzębiaku
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

29.09.2009 | aktual.: 29.09.2009 07:43

Co ciekawe, mimo, iż trunek ten nie jest produkowany od lat, to ani gospodarze Lanckorony, ani Stowarzyszenie "Na Bursztynowym Szlaku" nie ustają w staraniach o jego opatentowanie i zastrzeżenie nazwy przez Komisję Europejską.

Jarzębiak Izdebnicki, trunek z jarzębiny, ziół i młodych pędów sosny jest odmianą wytrawnej wódki owocowej, a swoje korzenie ma w Izdebniku koło Lanckorony.

Jednak już od dawna nikt w tych okolicach nie zna jego smaku. Ale skoro Łącko może mieć swoją śliwowicę, to i Lanckorona nie gorsza. Dlatego samorządowcy oraz lokalne stowarzyszenie chcą wspólnie wypromować jarzębiak i zadbać o jego markę, jeszcze zanim będzie produkowany i konsumowany.

Więcej w "Dzienniku Polskim".

Źródło artykułu:PAP
keprodukty regionalnerolnictwo
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)