Listeria w kiełbasach z surowego mięsa. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie
O wykryciu groźnej dla zdrowia i życia bakterii w dwóch produktach firmy Zakład Masarski Różycki i Wilkowski poinformował GIS w ostrzeżeniu publicznym. Feralne produkty trafiły już do klientów.
28.05.2019 | aktual.: 28.05.2019 18:17
Jak informuje GIS, powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii kiełbas nie ma w magazynie zakładowym oraz że sprzedano je klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
"Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów" - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Ostrzeżenie dotyczy dwóch produktów:
- Kiełbasa surowa Metka Bawarska - numer partii: 20190516, z terminem przydatności do spożycia 30.05.2019
- Polska w Folii - numer partii: 20190515, z terminem przydatności do spożycia 04.06.2019
Producentem obu kiełbas jest PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie. Zakład ma przydzielony weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008.
Powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu zakazał tej firmie produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.
Listeria monocytogenes powoduje listeriozę. Jest to choroba zakaźna, której objawy u dorosłych są podobne do grypy. Poza tym powoduje ona wymioty i biegunkę, oraz może spowodować zapalenie opon mózgowych.
Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet. Jeśli chorująca jest w ciąży, to może ona poronić. Możliwe są także wady rozwojowe płodu. W niektórych wypadkach listerioza odpowiada za niepłodność.
To właśnie powikłania są najgroźniejsze w zakażeniach Listeria monocytogenes. Przy zapaleniu opon mózgowych śmiertelność może sięgać nawet 70 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl