Lubisz szynkę? Uważaj, bo może w niej być...

Połowa Polski mogła zaopatrywać się w mięso pochodzące z ubojni spod Rawy Mazowieckiej należącej do Piotra M. I być może nie jest to jedyna ubojnia, która przerabia padlinę. Zakłady mięsne, wędliniarskie i małe przetwórnie mogły z mięsa chorych czy nawet padłych zwierząt produkować popularne wędliny, takie jak szynka parzona, kiełbasy czy pasztety. Technolog żywności zdradza w Fakcie kulisy tego ohydnego procederu. Jego rozmiary budzą przerażenie!

Obraz
Źródło zdjęć: © newspix.pl

Jak to w ogóle możliwe, by w cywilizowanym kraju masarnie mogły przyjmować i przerabiać na wędliny mięso pochodzące z chorych, a nawet padłych zwierząt? – Tu z pomocą przychodzi technologia i chory system nadzoru weterynaryjnego – tłumaczy Henryk Kopczyński, technolog żywienia. – Z zakładów wygoniono sanepid, teraz pełnię władzy ma weterynariat i w efekcie mamy aferę za aferą. Nawet padlinę się zagospodaruje, tylko odpowiednio wcześniej naszprycuje się ją chemią, zabarwi, pomaluje, zmieli oraz obrobi w wysokiej temperaturze i wyrób gotowy. Co z tego, że będzie on śmierdział i szybko się zepsuje, bo już bakterie gnilne zrobiły swoje. Liczy się kasa, i to duża kasa – dodaje ekspert.

Mięso z wybrakowanych i chorych zwierząt, jak tłumaczą nasi informatorzy, trafia do produktów tanich lub sezonowych przygotowywanych na promocję. Szczególnie podatne na faszerowanie padliną są szynki. Polacy najczęściej kupują szynkę parzoną wędzoną. Właśnie ta może być wyprodukowana z wieprzowej „padliny”. Trafia przed wędzeniem i parzeniem do chemicznej kąpieli, gdzie zabijane są bakterie, po tym jest malowana, podwędzana i parzona w gorącej wodzie. Podobnie jest z kiełbasami, mielonkami i pasztetami. Są obrabiane na gorąco. – Po obróbce cieplnej, gdy wszystkie zarazki zostały wybite, i po okraszeniu chemią małe jest ryzyko zatrucia – kończy technolog żywności.

Wybrane dla Ciebie
Emerytury byłych prezydentów. Tak wypadają na tle Andrzeja Dudy
Emerytury byłych prezydentów. Tak wypadają na tle Andrzeja Dudy
Magda Gessler przegrała z restauracją. Poszło o głowę łosia
Magda Gessler przegrała z restauracją. Poszło o głowę łosia
Zmiana od 1 grudnia. Ci obcokrajowcy zaczną znikać z rynku pracy?
Zmiana od 1 grudnia. Ci obcokrajowcy zaczną znikać z rynku pracy?
Prezes z Indii bez pozwolenia na pracę. Ma 30 dni na wyjazd z Polski
Prezes z Indii bez pozwolenia na pracę. Ma 30 dni na wyjazd z Polski
Nowy sposób oszustów. W sieci to plaga. Tysiące zgłoszeń Polaków
Nowy sposób oszustów. W sieci to plaga. Tysiące zgłoszeń Polaków
Nowy milioner w Polsce. W czwartek padła "szóstka" w Lotto
Nowy milioner w Polsce. W czwartek padła "szóstka" w Lotto
Nowa moda w Warszawie. Oto co deweloperzy robią z mieszkaniami
Nowa moda w Warszawie. Oto co deweloperzy robią z mieszkaniami
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟