Trwa ładowanie...
d8lgyy4

MRiRW: wołowina QMP na każdym polskim stole (komunikat)

...

d8lgyy4
d8lgyy4

02.04. Warszawa - Biuro Prasowe MRiRW informuje:

Wołowina naturalnie krucha i soczysta, o jakości gwarantowanej systemem jakości QMP - to główne założenie kampanii mającej na celu zwiększenie spożycia wołowiny w Polsce.

- Przez ostanie dwadzieścia kilka lat konsumpcja wołowiny w Polsce spadła z blisko 18 kg/osobę w roku 1989 do 3 kg/osobę w 2010. Dlatego podjęliśmy działania, które mają wspomóc producentów wołowiny i przyczynić się do większego spożycia tego mięsa - powiedział dziś podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk.

Wiceminister poinformował, że decyzją Komisji Europejskiej system jakości wołowiny kulinarnej QMP uzyskał akceptację i wsparcie finansowe z PROW na lata 2007-2013. - 2 marca 2012 roku ukazało się obwieszczenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie zmiany PROW na lata 2007-2013. W tej chwili czekamy na nowelizację rozporządzeń wykonawczych. Wszystko wskazuje na to, że już od czerwca będziemy mieli możliwość dofinansowywania działań związanych z systemem QMP - dodał Tadeusz Nalewajk.

d8lgyy4

Znowelizowane rozporządzenie uruchomi wsparcie dla producentów żywca wołowego - 100 procent refundacji kosztów kontroli, certyfikacji i uczestnictwa w systemie QMP, a także, co równie ważne, otworzy zakładom mięsnym drogę dla składania aplikacji do Agencji Rynku Rolnego o 70 procentową dotację do działań informacyjno-promocyjnych wołowiny QMP podejmowanych w kanałach dystrybucji, sieciach handlowych i miejscach sprzedaży.

Zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak poinformował, że w ramach działania 133, czyli działania z PROW 2007-2013 na promocję i informację, Agencja dysponuje środkami w wysokości 10 mln euro. - W tej chwili zawarliśmy 12 umów na kwotę niewiele ponad 2 mln zł, ale napływają już kolejne wnioski. Agencja jest gotowa na przekazywanie środków w ramach tego działania i liczymy również na projekty związane z systemem jakości QMP - powiedział prezes Zwolak i dodał - Do tej pory producenci wołowiny skorzystali z dofinansowania eksportu. W roku ubiegłym z tytułu refundacji wywozowych dla rynku wołowiny wypłaciliśmy ponad 45 mln zł, a w tym roku już ponad 13 mln zł. Oprócz tego wspieramy również duże kampanie promocyjne finansowane ze środków Komisji Europejskiej.

Zadowolenie z decyzji Brukseli i akceptacji systemu jakości QMP wyraził także prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki. - To niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych - podkreślił.

System QMP jest krajowym, dobrowolnym systemem zapewnienia jakości, otwartym dla wszystkich producentów i przedstawicieli łańcucha dostaw. Otwartość systemu gwarantuje prawodawstwo polskie i unijne. Każdy producent może być uczestnikiem systemu, jeśli tylko spełni wymagania jego dobrowolnych norm.

d8lgyy4

Dzisiejsza konferencja, oprócz przekazania informacji o możliwościach wsparcia promocji wołowiny QMP z PROW 2007-2013, była także okazją do dyskusji na temat optymalizacji produkcji tego mięsa w Polsce zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody". Wiceminister Nalewajk podkreślił słuszność i potrzebę takich działań głównie w kontekście bezpieczeństwa żywności. - Certyfikat QMP daje możliwość zweryfikowania pochodzenia mięsa nie tylko w odniesieniu do hodowli, lecz także konkretnej sztuki bydła. To bardzo cenna informacja, a w systemie jakości QMP otrzymuje ją każdy konsument i jest to główne założenie strategii "od widelca do zagrody" - powiedział Tadeusz Nalewajk.

Na zakończenie spotkania, z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych, podsekretarz stanu życzył wszystkim producentom i konsumentom wołowiny QMP na każdym świątecznym stole.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ aja/

d8lgyy4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8lgyy4