Najczęściej fałszowana przyprawa. Tak oszukują nas producenci

Oregano jest najczęściej fałszowaną przyprawą w Unii Europejskiej - podano w najnowszym biuletynie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W saszetkach z tą przyprawą częściej znajdziemy liść laurowy, liść majeranku, czy tymianek.

Uważaj na podrabiane przyprawy
Uważaj na podrabiane przyprawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
oprac. NST

13.04.2024 | aktual.: 13.04.2024 09:56

Właściwości prozdrowotne oregano są znane i opisywane od stuleci. Uważa się, że wykazują one działanie: przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, a także przeciwbakteryjne.

Niestety wiele doniesień medialnych opublikowanych w ostatnim czasie informuje o fałszowaniu oregano takimi surowcami roślinnymi, jak: liść mirtu, liść oliwki, liść laurowy, liść czystka, liść leszczyny, liść majeranku, liść sumaka, cząber czy tymianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik

Oregano najczęściej podrabianą przyprawą

laboratorium GIJHARS w Lublinie badaniu poddawane są próbki oregano w ramach kontroli jakości handlowej przypraw, w celu wykrywania zafałszowań innymi surowcami roślinnymi.

Aby stwierdzić autentyczność surowca wykorzystuje się metodę mikroskopową przy użyciu mikroskopu biologicznego lub metodę chromatografii cienkowarstwowej, polegającej na dodaniu pod mikroskop specjalnej substancji - włoska tarczowatego i sklereidów.

Jak ustrzec się przed podróbkami?

W przeciwieństwie do podróbek, oregano charakteryzuje aromatyczny, gorzki, ziołowo-korzenny smak i zapach, a za intensywność tego odczucia odpowiadają odmiana i warunki wzrostu rośliny. Z uwagi na właściwości prozdrowotne, oregano chętnie stosowane jest w przemyśle spożywczym, medycynie i kosmetyce.

"Zbioru tej rośliny dokonuje się w pełni kwitnienia, ścinając wierzchołki roślin. Następnie poddaje się je procesowi suszenia w temperaturze nie przekraczającej 35°C, a następnie rozciera na sitach. Surowiec stanowią liście i kwiaty, dlatego oczyszcza się go z kawałków łodyg przesiewając przez odpowiednie sita" - czytamy w biuletynie.

Oregano posiada także właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Roślina ta stosowana jest również jako środek odkażający, wykrztuśny i żółciopędny. Eksperci zaznaczają, że aby mieć pewność, że kupujemy oryginalna przyprawę, powinniśmy unikać kupowania wyjątkowo tanich przypraw mało znanych marek.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (12)