Najlepsze kebaby w Berlinie. Są tańsze od dönerów w Warszawie
Odwiedziłem trzy lokale w Berlinie, uchodzące za jedne z najlepszych punktów z tym daniem w stolicy Niemiec. W każdym z nich zapłaciłem za dönera mniej niż w popularnych kebabowniach w Warszawie.
Na początku listopada przyjechałem do Berlina testować kebaby w lokalach, które wielu kebabożerców (w tym Książulo) uważa za najlepsze punkty z tym daniem w stolicy Niemiec, a może i nawet w Europie.
W końcu to właśnie w mieście nad Sprewą tureccy imigranci pokazali światu danie, które szturmem podbiło podniebienia Europejczyków.
Ile kosztuje kebab w Berlinie?
Berlińska wersja kebaba to döner z kurczakiem (mięso przypieczone na obracającym się, pionowym ruszcie) ze smażonymi lub grillowanymi warzywami (gemüse) oraz świeżą sałatą, pomidorami, cebulą, tureckim serem wraz z sosami i przyprawami, podany w miękkiej, delikatnie przypieczonej bułce.
Kolejka do kebaba w Warszawie. Oto "efekt Książula"
W czasie pobytu w stolicy Niemiec odwiedziłem trzy miejsca z gemüse kebabem:
- Mustafa's Gemüse Kebap, ocena 4,2 z 21 180 opinii w Google;
- Dunya Gemüse Kebap, ocena 4,9 z 2 000 opinii w Google;
- Rüyam Gemüse Kebab, ocena 4,9 z 35 300 opinii w Google.
W pierwszym z powyższych lokali - u Mustafy - najbardziej zabolało mnie stanie w kolejce. Do kasy dotarłem dopiero po około 1,5 godz. oczekiwania. Za dwa dönery zapłaciłem 15,80 euro, co daje 7,90 euro za każdego z nich. W przeliczeniu to ok. 33 złotych.
Drugim odwiedzonym przeze mnie lokalem była restauracja Dunya. To mniej popularne miejsce od restauracji Mustafy i Rüyama było polecane w jednym z filmów Książula. Döner tutaj kosztował 6,90 euro, czyli ok. 29 zł. U Rüyama za to samo danie zapłaciłem natomiast 7,10 euro, czyli ok. 30 złotych.
W żadnym z lokali nie było opcji wyboru rozmiaru dania. Na zdjęciu powyżej można zobaczyć, że bułka u Rüyama była wypchana po brzegi mięsem i warzywami.
Ceny gemüse w Warszawie
W Polsce kebab gemüse nie jest tak bardzo popularny, jak w Niemczech. Na polskich ulicach łatwiej o rollo z mielonką z wołowiny lub kurczaka, podane w tortilli wypchanej kapustą i zalanej sosami.
Są jednak nad Wisłą lokale, które specjalizują się w dönerach w berlińskim stylu. Sprawdziłem ceny w trzech, które, moim zdaniem, przygotowują takie kebaby na poziomie najbliższym street foodowi ze stolicy Niemiec.
Mowa m.in. o Kurze Warzyw, która za gemüse dönera Kura Klasyk życzy sobie 37 zł (mała porcja) oraz 47 zł za dużego kebaba.
Gemüse dönera sprzedaje także Kreuzberg Kraft Kebap należący do Filipa Chajzera. Tutaj za wzorowaną na berlińskim dönerze bułkę trzeba zapłacić 35 zł (mała porcja) oraz 44 zł (duża porcja).
Danie w podobnym stylu można kupić również w lokalu Delikatessen Döner Kebap mieszczącym się przy ul. Złotej w Warszawie. Tutaj kebab w bułce w wersji gemüse kosztuje 34 złote (150 g mięsa) oraz 42 zł (200 g mięsa).
Berlińczyk zje więcej od warszawiaka
Jak widać, w każdym z powyższych lokali w Warszawie ceny są wyższe niż w restauracjach w Berlinie, uznawanych za najlepsze kebabownie w tej części Europy. To bolesne, tym bardziej że zarobki w Polsce są niższe niż w Niemczech.
Mediana wynagrodzeń w Warszawie wg danych Głównego Urzędu Statystycznego to ok. 9741 zł brutto. Dla porównania mediana dla Berlina, za danymi Urzędu Statystycznego Berlin-Brandenburgia (Amt für Statistik Berlin-Brandenburg) to ok. 3 955 euro brutto, a zatem ok. 16 705 zł.
Koszty życia w Berlinie nadal są wyższe niż w Warszawie, co potwierdzają dane Eurostatu. Nawet jednak po odliczeniu wydatków na czynsz, transport i zakupy spożywcze w kieszeni przeciętnego berlińczyka zostaje więcej pieniędzy niż u warszawiaka. Dlatego mieszkaniec stolicy Niemiec może sobie pozwolić na częstsze wyjścia na kebaba. W dodatku kosztującego mniej niż w Warszawie.
A jak ceny kebabów komentują sami właściciele lokali z tym daniem?
- Od momentu, kiedy otworzyłam mój lokal, ceny kebabów zdrożały o ok. 20 proc. Duże rollo kosztowało u mnie, jak zaczynałam 20 zł, a teraz 25 zł. Jak poinformowali mnie w hurtowni, ceny mięsa wzrosną o ok. 5 proc., jednak najbardziej mnie martwią ceny warzyw. Wzrosły prawie o 100 proc. I to one najmocniej mają wpływ na cenę kebaba - mówiła "Faktowi" właścicielka lokalu w Kołobrzegu w kwietniu 2025 r.
Kamil Rakosza-Napieraj, redaktor prowadzący WP Finanse