Trwa ładowanie...
d466av0
NIK alarmuje: spożywamy rocznie ponad 2 kg dodatków do żywności

NIK alarmuje: spożywamy rocznie ponad 2 kg dodatków do żywności

NIK nie zajmuje się jedynie kontrola wydatków państwa, ale również wszystkim tym, co wpływa na jakość życia Polaków. A jedzenie ma na to ogromny wpływ – powiedział na wstępie programu „Money. To się Liczy” Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyższej Izby Kontroli . - To raport o tym, co jemy – powiedział, prezentując raport o dodatkach do żywności. Sprawa jest poważna, gdyż przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kg dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. - W Polsce mamy 330 dopuszczonych substancji, różnego rodzaju wzmacniaczy smaku, utrwalaczy świeżości. Tylko pewna część z nich jest w praktyce badana przez wyspecjalizowane służby, głownie sanepid. Pozostałe pozostają poza jakąkolwiek kontrolą – powiedział Kwiatkowski. Dodał, że polskie przepisy są zgodne z przepisami Unii Europejskiej. - Co nie znaczy, że są doskonałe – wyjaśnił. Skala problemu nadużywania przez producentów dodatków jest ogromna. Statystycznie na każdy produkt, który przebadała Izba, przypadało pięć dodatków do żywności. W przypadku niektórych produktów liczba dodatków w jednym artykule spożywczym była znacznie wyższa. Rekordową liczbę substancji dodatkowych zastosowano w kiełbasie śląskiej – 19.

Gorący jeszcze świeżo drukarni rapRozwiń

Transkrypcja:

Gorący jeszcze świeżo drukarni raport Najwyższej Izby Kontroli pokazujący nadzór nad co Losowanie dodatków do żywności to tak brzmi groźnie ale chodzi Po prostu o można powiedzieć że to jest taki e raport Dotyczące tego co jakie składniki znajdują się w Raport tak de facto o tym co jemy Dlaczego w ogóle Najwyższa Izba Kontroli się tym zajmował Bo większość Polaków uważa NIK Kontrola wydatków Państwa Kontrola funkcjonowania administracji rządowej tym się oczywiście Się zajmujemy Czy jest coś ważniejszego Życie i zdrowie Polaków dlatego od momentu mojego przyjścia do nas Izby Kontroli Przyglądamy się tak Także temu Co ma bezpośredni wpływ na Nasze życie i zdrowie Anatol To co jemy Zazwyczaj nikt jest dosyć taki urzędowy jeśli chodzi o raporty i I sformułowania ale tutaj można byłoby chyba użyć Przerażające straszne i szokujące 2 kg substancji dodatkowych Rocznie Standardowy statystyk Etyczny Polak No to innych słów chyba trudno użyć Pani Renatko Puma 330D Puszczonych Substancji regulatorów wzmacniaczy mnie smaku Fancy które Utrwalają świeżość produktu Przepraszam za tak Taki kolokwializm I co się okazuje tylko Pewna część z nich boki Kilkadziesiąt substancje W praktyce badanych Przeze mnie wyspecjalizowany służby w tym przypadku Sanepid Duża część Substancji tak naprawdę jest zostaje poza jakąkolwiek Mamy 300 zł Substancji które można stosować ale to czy one są 100 Stosowany zgodnie z prawem nasze służby kontrolne są Zostanie skontrolować tylko co trzecią z nich Taki żeby była sprawa jasna polskie przepisy są zgodne z przepisami Unii Europejskiej ale to nie znaczy Że są doskonałe Podam jeden krzyk W Polsce na przykład my tak naprawdę nie wiemy ile danego w danego dodatku Spożywamy Jeżeli zaglądamy na Epic I mówimy nawet o tych Którzy chcą sobie Trud żeby świadomie wiedzieć Co jedzą Czytając że jest jakiś dodatek on jest opisana albo po Poprzez literkę i odpowiednio Oznakowanie Albo nazwą własną Ale nie czytają Tego co jest najważniejsze Czyli ile tej substancji dziennie można Emilka I co z tego że w pierwszym posiłku nie przekroczyliśmy tej zalecanej Dawki dziennej Ale już w drugim posiłku Może być ten sam dodatek już go przekroczymy a że nie mówimy o substancjach hipotetyczny To przebadane przez nas produkty Kiełbasa kiełbasa ślą To ta lepsza Kieł Droższa 19 różnych dodatku
d466av0
d466av0