Odnieśli sukces, bo mają fach w ręku

Mamy za dużo osób wykształconych, a wyższe wykształcenie nie zawsze idzie w parze z umiejętnościami przydatnymi na rynku pracy

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock

- Mamy za dużo osób wykształconych, a wyższe wykształcenie nie zawsze idzie w parze z umiejętnościami przydatnymi na rynku pracy – mówi Sebastian Popiel, właściciel firmy People.

Studia wyższe były zawsze gloryfikowane. Niegdyś stanowiły ważną przepustką do kariery, ale to uruchomiło wiele szkół, które dają wykształcenie tylko na papierze. - Według OECD mamy najbardziej wykształconą młodzież w Europie – 47 proc. obecnie żyjących osób w naszym kraju, skończy studia, przed ukończeniem 30 lat! Dla porównania, we Włoszech 27 proc., a w Niemczech 25 proc. Mało jest również ludzi, którzy kształcą się z pasją poszukiwania wiedzy – zauważa Popiel. Nie brakuje za to osób, które dzięki temu, że zdobyły konkretny zawód, odniosły życiowy sukces. A w zdobywaniu zawodu pomocna im była właśnie pasja – zamiłowanie do tego, co robili.

Karol Okrasa, kucharz

Choć szkołę wybrali mu rodzice, okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Mimo, że za młodu nie przejawiał talentów kulinarnych, ani szczególnego zainteresowania gotowaniem, Karol Okrasa szybko odnalazł pasję w swoim zawodzie. Jak przyznaje, w technikum gastronomicznym dostał solidne podstawy teoretyczne, a najlepszą praktykę zdobył w uznanych hotelach w Warszawie. Dziś kulinarny celebryta, prowadzi restaurację w jednym z droższych warszawskich hoteli, ma własny program o gotowaniu i zbija niemałe pieniądze na kampaniach reklamowych.

Dariusz Rodewald, mechanik

Już w wieku piętnastu lat zrozumiał, co chce robić. Wtedy jego brat kupił garbusa i godzinami potrafili „szperać w aucie”. Nauka w zawodówce samochodowej szła równolegle z praktyką w małym warsztacie prowadzonym przez jego sąsiada. Potem udało mu się, dostać pracę za granicą, w Holandii, w dużej firmie specjalizującej się w samochodach ciężarowych. Już wydawałaby się, że znalazła swoją ścieżkę kariery, gdyby nie mały garaż nieopodal zakładu pracy, w którym produkowano dakarówki. Miejsce to szczególnie pociągała Rodewalda, a jego przełożony, Jan de Rooy, zauważył tę pasję i zaoferował mu pracę w dziale samochodów rajdowych. De Rooy sam jeździł w rajdach i bardzo szybko zaproponował Polakowi, udział w jednym z nich. Dziś Dariusz Rodewald jest cenionym mechanikiem rajdowym, który ma na swoim koncie wiele sukcesów.

Szymon Filoda, projektant mebli

Zawód wybrała mu mama, a, że w domu rodzinnym się nie przelewało, po szkole musiał iść do pracy. Jednak w zawodówce poziom nauczania okazał się dla niego za niski i postanowił kontynuować naukę w Technikum Technologii Drewna i Policealnym Studium Rzemiosł Artystycznych. Chciał się uczyć dalej, a solidne podstawy praktyczne nie przeszkodziły mu w ukończeniu wyższej uczelni. Dziś absolwent Wydziału Architektury i Wzornictwa ASP w Poznaniu sam wykłada na uczelni, prowadzi własną firmę projektową i jest jednym z cenionych i nagradzanych designerów polskich.

Jaga Hupało, fryzjerka

Kiedy podjęła decyzję o pójściu do zawodówki fryzjerskiej, rodzice pukali się w głowę. Odbyła praktykę w salonie mistrza Edwarda Szymańskiego w Kłodzku. Dziś jest jedną z najbardziej rozpoznawanych fryzjerek w świecie show biznesu. Stylizuje fryzury Katarzyny Figury czy Małgorzaty Kożuchowskiej. Współpracuje z największymi magazynami mody i jest autorką stylizacji do oper Mariusza Trelińskiego. Zaczynała od małego salonu fryzjerskiego w Nowej Rudzie, w którym nie było nawet ogrzewania. Ale już wtedy klientki doceniły jej talent i kolejki ustawiały się od rana do wieczora. Przełomowym momentem w karierze stylistki była decyzja o wyjeździe do Warszawy. Dziś prowadzi znany, nie tylko w stolicy, salon fryzjerski i jest współautorką linii kosmetyków do pielęgnacji włosów.

Fach w ręku daje pewną pracę

– Dziś można być średnim kucharzem, ale jeśli jest się dobrym w swoim fachu, można być i kucharzem celebrytą, takim, który ma sieć swoich restauracji czy takim, który pisze książki – mówi Sebastian Popiel, właściciel firmy People. - Mamy czas powrotu do specjalizacji, bo ona daje ogromne możliwości. Zdobycie zawodu nie przeszkadza nam w rozwijaniu w późniejszym czasie swojej kariery, np. zamianę jej na korporacyjną. Natomiast trudniej jest po studiach i wieloletniej pracy w korporacji rozwijać się w jakimś konkretnym fachu. Inny ważny aspekt posiadania zawodu jest taki, że bez względu na to, w jakim miejscu i czasie się znajdziemy, możemy wykonywać swoją pracę. Kucharz znajdzie zatrudnienie w każdej szerokości geograficznej, ale menedżer marketingu już niekoniecznie – zauważa Popiel.

md,MA,WP.PL

Wybrane dla Ciebie

Chcą likwidacji tych monet. Petycja trafiła do prezydenta
Chcą likwidacji tych monet. Petycja trafiła do prezydenta
Duża zmiana w OC. Kierowcy się ucieszą
Duża zmiana w OC. Kierowcy się ucieszą
Porażka systemu kaucyjnego? Polacy zabrali głos
Porażka systemu kaucyjnego? Polacy zabrali głos
Polskie lotnisko zamknięte na 3 miesiące? Szykuje się na "plan B"
Polskie lotnisko zamknięte na 3 miesiące? Szykuje się na "plan B"
Masowe zwolnienia w Łodzi. "Firma odwróciła się plecami"
Masowe zwolnienia w Łodzi. "Firma odwróciła się plecami"
Rosyjskie drony w Polsce. Terytorialsi w gotowości. Co z pracą?
Rosyjskie drony w Polsce. Terytorialsi w gotowości. Co z pracą?
Media w Rosji o dronach w Polsce. Skandaliczne zdania o Rzeszowie
Media w Rosji o dronach w Polsce. Skandaliczne zdania o Rzeszowie
Rosyjskie drony spadły w Polsce. Lokalni przedsiębiorcy komentują
Rosyjskie drony spadły w Polsce. Lokalni przedsiębiorcy komentują
Nie pojechali na wakacje. Domagają się 29 tys. zł odszkodowania
Nie pojechali na wakacje. Domagają się 29 tys. zł odszkodowania
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy