Odnieśli sukces, bo mają fach w ręku

Mamy za dużo osób wykształconych, a wyższe wykształcenie nie zawsze idzie w parze z umiejętnościami przydatnymi na rynku pracy

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock

- Mamy za dużo osób wykształconych, a wyższe wykształcenie nie zawsze idzie w parze z umiejętnościami przydatnymi na rynku pracy – mówi Sebastian Popiel, właściciel firmy People.

Studia wyższe były zawsze gloryfikowane. Niegdyś stanowiły ważną przepustką do kariery, ale to uruchomiło wiele szkół, które dają wykształcenie tylko na papierze. - Według OECD mamy najbardziej wykształconą młodzież w Europie – 47 proc. obecnie żyjących osób w naszym kraju, skończy studia, przed ukończeniem 30 lat! Dla porównania, we Włoszech 27 proc., a w Niemczech 25 proc. Mało jest również ludzi, którzy kształcą się z pasją poszukiwania wiedzy – zauważa Popiel. Nie brakuje za to osób, które dzięki temu, że zdobyły konkretny zawód, odniosły życiowy sukces. A w zdobywaniu zawodu pomocna im była właśnie pasja – zamiłowanie do tego, co robili.

Karol Okrasa, kucharz

Choć szkołę wybrali mu rodzice, okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Mimo, że za młodu nie przejawiał talentów kulinarnych, ani szczególnego zainteresowania gotowaniem, Karol Okrasa szybko odnalazł pasję w swoim zawodzie. Jak przyznaje, w technikum gastronomicznym dostał solidne podstawy teoretyczne, a najlepszą praktykę zdobył w uznanych hotelach w Warszawie. Dziś kulinarny celebryta, prowadzi restaurację w jednym z droższych warszawskich hoteli, ma własny program o gotowaniu i zbija niemałe pieniądze na kampaniach reklamowych.

Dariusz Rodewald, mechanik

Już w wieku piętnastu lat zrozumiał, co chce robić. Wtedy jego brat kupił garbusa i godzinami potrafili „szperać w aucie”. Nauka w zawodówce samochodowej szła równolegle z praktyką w małym warsztacie prowadzonym przez jego sąsiada. Potem udało mu się, dostać pracę za granicą, w Holandii, w dużej firmie specjalizującej się w samochodach ciężarowych. Już wydawałaby się, że znalazła swoją ścieżkę kariery, gdyby nie mały garaż nieopodal zakładu pracy, w którym produkowano dakarówki. Miejsce to szczególnie pociągała Rodewalda, a jego przełożony, Jan de Rooy, zauważył tę pasję i zaoferował mu pracę w dziale samochodów rajdowych. De Rooy sam jeździł w rajdach i bardzo szybko zaproponował Polakowi, udział w jednym z nich. Dziś Dariusz Rodewald jest cenionym mechanikiem rajdowym, który ma na swoim koncie wiele sukcesów.

Szymon Filoda, projektant mebli

Zawód wybrała mu mama, a, że w domu rodzinnym się nie przelewało, po szkole musiał iść do pracy. Jednak w zawodówce poziom nauczania okazał się dla niego za niski i postanowił kontynuować naukę w Technikum Technologii Drewna i Policealnym Studium Rzemiosł Artystycznych. Chciał się uczyć dalej, a solidne podstawy praktyczne nie przeszkodziły mu w ukończeniu wyższej uczelni. Dziś absolwent Wydziału Architektury i Wzornictwa ASP w Poznaniu sam wykłada na uczelni, prowadzi własną firmę projektową i jest jednym z cenionych i nagradzanych designerów polskich.

Jaga Hupało, fryzjerka

Kiedy podjęła decyzję o pójściu do zawodówki fryzjerskiej, rodzice pukali się w głowę. Odbyła praktykę w salonie mistrza Edwarda Szymańskiego w Kłodzku. Dziś jest jedną z najbardziej rozpoznawanych fryzjerek w świecie show biznesu. Stylizuje fryzury Katarzyny Figury czy Małgorzaty Kożuchowskiej. Współpracuje z największymi magazynami mody i jest autorką stylizacji do oper Mariusza Trelińskiego. Zaczynała od małego salonu fryzjerskiego w Nowej Rudzie, w którym nie było nawet ogrzewania. Ale już wtedy klientki doceniły jej talent i kolejki ustawiały się od rana do wieczora. Przełomowym momentem w karierze stylistki była decyzja o wyjeździe do Warszawy. Dziś prowadzi znany, nie tylko w stolicy, salon fryzjerski i jest współautorką linii kosmetyków do pielęgnacji włosów.

Fach w ręku daje pewną pracę

– Dziś można być średnim kucharzem, ale jeśli jest się dobrym w swoim fachu, można być i kucharzem celebrytą, takim, który ma sieć swoich restauracji czy takim, który pisze książki – mówi Sebastian Popiel, właściciel firmy People. - Mamy czas powrotu do specjalizacji, bo ona daje ogromne możliwości. Zdobycie zawodu nie przeszkadza nam w rozwijaniu w późniejszym czasie swojej kariery, np. zamianę jej na korporacyjną. Natomiast trudniej jest po studiach i wieloletniej pracy w korporacji rozwijać się w jakimś konkretnym fachu. Inny ważny aspekt posiadania zawodu jest taki, że bez względu na to, w jakim miejscu i czasie się znajdziemy, możemy wykonywać swoją pracę. Kucharz znajdzie zatrudnienie w każdej szerokości geograficznej, ale menedżer marketingu już niekoniecznie – zauważa Popiel.

md,MA,WP.PL

Wybrane dla Ciebie

Nowy hit wśród Niemców. Po ten produkt jeżdżą do Polski
Nowy hit wśród Niemców. Po ten produkt jeżdżą do Polski
Miliony na odszkodowania za wypadki na polach. Oto nowe dane
Miliony na odszkodowania za wypadki na polach. Oto nowe dane
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Chcą postawić krematorium obok domów. Mieszkańcy Małopolski protestują
Chcą postawić krematorium obok domów. Mieszkańcy Małopolski protestują
Zmiany w wypłatach emerytur w październiku. Pieniądze będą wcześniej
Zmiany w wypłatach emerytur w październiku. Pieniądze będą wcześniej
Polska marka odzieżowa na sprzedaż. Cena drastycznie spadła
Polska marka odzieżowa na sprzedaż. Cena drastycznie spadła
Tony żywności z Azji z zakazem wjazdu do Polski. Oto co wykryli
Tony żywności z Azji z zakazem wjazdu do Polski. Oto co wykryli
Na tych grzybach można zarobić 2 tys. zł. Jak ich szukać?
Na tych grzybach można zarobić 2 tys. zł. Jak ich szukać?
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega