Ostrożnie z ofertami "dwie w cenie jednego"

Stosowanie zbyt atrakcyjnych promocji w gastronomii może się okazać zabójcze dla naszych zysków.

Czy to początek końca tradycyjnych restauracji?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

- Sektor gastronomiczny bierze w ten sposób na siebie ryzyko wynikające z faktu, że wraz z poprawą kondycji gospodarczej, klienci restauracji będą w dalszym ciągu oczekiwać ofert specjalnych, warunkujących odwiedziny w lokalu – uważa Mo Mokhtar, dyrektor zarządzający Pasiony Group, angielskiej firmy konsultingowej specjalizującej się branży gastronomicznej.

- Restauratorzy powinni używać tego typu promocji bardziej rozważnie, by zapewnić sobie bardziej wiarygodny wzrost i nie kanibalizować zysku – dodaje Mokhtar.

– Wraz z rozwojem gospodarki, jednym z kluczowych wyzwań dla polskiej gastronomii będzie przyzwyczajenie klientów do braku promocji i ofert specjalnych zanim takie oczekiwanie zbyt głęboko osadzi się w ich psychice – twierdzi Mokhtar. Doradza operatorom, by budując swoje marki zdobywały one popularność czymś więcej niż tylko ofertą promocyjnych posiłków.

Okazje wyraźnie przyczyniają się do wzrostu handlu, jako że klienci przywiązują wagę do swoich pieniędzy i wydatków, jednak stosowanie stałych ofert specjalnych podważa sens długiego oraz żmudnego budowania marki. Takie elementy, jak zdrowotne właściwości, pochodzenie oraz oferta bardziej egzotycznej żywności odeszły ostatnio na dalszy plan, ale wrócą wraz z poprawą sytuacji gospodarczej. Z uwagi na to polska gastronomia powinna bardziej rozważnie podchodzić do swojej obecnej oferty i jej promocji – podsumowuje Mo Mokhtar.

Wybrane dla Ciebie

Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Zbliża się masowa wycinka. Coraz bliżej kontrowersyjnej inwestycji
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Sensacja wśród turystów. W Tatrach mają nosić swoje odchody w workach
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Czeczeni mieli zastraszać kupców. Prokuratura chciała umorzenia sprawy
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy