Ostrzeżenie GIS: salmonella na skorupkach jaj. Sprawdź, czy masz jej domu
Główny Inspektor Sanitarny wydał ważne ostrzeżenie. Chodzi o jajka, czyli produkt, który jest w każdym domu. Na powierzchni skorupek wykryto pałeczki salmonelli. Sprawdź, czy nie masz w lodówce jaj producenta, o którym informuje GIS.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj może prowadzić do zakażenia człowieka salmonellą - informuje GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Lekarze ratowali pacjentów, a lobby myślało, jak zabrać komuś zawód". Spór w branży beauty
Ostrzeżenie GIS: w tych jajkach jest salmonella
Chodzi o konkretny produkt. Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu: "Jaja L ściółkowe" z terminem spożycia 18.06.2023 oraz 23.06.2023 i kodem na skorupkach 2PL18041334.
Producentem jest Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica.
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - informuje GiS.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Tydzień temu GIS stwierdził salmonellę na powierzchni skorupek jaj dwóch produktów - "Jaj Królewskich" oraz "Mazowieckich Jaj". W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie "Jaja Królewskie" (klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem 3PL14371391) podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem.