Trwa ładowanie...

Masz w domu jajka? GIS ostrzega przed salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o produkt, który każdy ma w domu - jajka. Koniecznie sprawdźcie kod produktu. Niektóre partie mogą być objęte salmonellą.

Salmonella w jajkach. GIS wydał specjalny komunikatSalmonella w jajkach. GIS wydał specjalny komunikatŹródło: Adobe Stock, fot: Vladdeep
d3un6wt
d3un6wt

GIS stwierdził salmonellę na powierzchni skorupek jaj dwóch produktów - "Jaj Królewskich" oraz "Mazowieckich Jaj". W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie "Jaja Królewskie" podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - czytamy w komunikacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktów: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391.

d3un6wt

Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

GIS podał, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", prowadzi wycofanie z rynku powyższego wyrobu. Jaja - jak poinformowano - zostaną następnie przekazane do utylizacji.

Groźne pałeczki salmonelli

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

d3un6wt

Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3un6wt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3un6wt