Ostrzeżenie GIS. Salmonella w pieprzu mielonym. Produkt wycofany
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu pieprz czarny mielony, wyprodukowany przez firmę Agnex z Białegostoku. W opakowaniach produktu wykryto bowiem bakterie Salmonelli.
31.10.2019 20:57
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by nie używać produktu pochodzącego z następujących partii:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021
"Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega GIS.
Obejrzyj: Podatek handlowy? Nie łudźmy się: będzie drożej
Felerny pieprz pochodzi z Wietnamu, co Inspektorat wyjaśnia w opisie podjętych przez instytucję działań.
"Prowadzone są dalsze działania w firmie PHU GROTEX Eryk Grotowski w związku ze stwierdzeniem bakterii Salmonella w próbkach urzędowych pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19, wprowadzonego do obrotu przez tę firmę" - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zobacz także
Firma PHU GROTEX Eryk Grotowski przedstawiła jednak wynik badania przeprowadzonego na jej zlecenie w laboratorium prywatnym, zgodnie z którym w badanej próbce pieprzu czarnego mielonego z tej samej partii nie stwierdzono obecności bakterii z grupy coli oraz Salmonella.
Jak informuje GIS, instytucja będzie monitorować proces wycofywania z rynku opakowań pieprzu czarnego mielonego.
Dystrybutor poinformował konsumentów o tym, ze spożywanie produktu może skutkować problemami zdrowotnymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl