Oto ceny nad Bałtykiem w 1999 r. To zdjęcie zdumiewa
Kilogram dorsza za 25 zł? Hamburger za 3,50 zł? Tyle płacili w 1999 roku turyści odwiedzający Bałtyk. Mimo to, według wspomnień podróżnych, ceny wtedy także były wysokie. Ile dzisiaj zapłacimy za porcję dorsza z frytkami?
26.07.2024 | aktual.: 01.08.2024 08:18
Koszty letniego wypoczynku w Polsce wciąż rosną, co zmusza coraz więcej osób do rezygnacji z planowanych urlopów. Z badania przeprowadzonego przez firmę Minds&Roses na zlecenie Związku Banków Polskich (ZBP) wynika, że w tym roku 14 proc. Polaków nie planuje żadnych wyjazdów. Najczęstszym powodem jest brak pieniędzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tyle kosztowała smażona ryba w 1999 r.
Choć w porównaniu do poprzednich sezonów wzrost cen może wydawać się nieznaczny, to zderzenie z cenami sprzed 25 lat robi ogromne wrażenie. Twoja Telewizja Morska opublikowała na Facebooku dwa cenniki z lokalu w Lubiatowie nad Bałtykiem z 1999 roku, które pokazują, jak bardzo zmieniły się ceny.
Wówczas najtańsze były flądra i dorsz – kilogram kosztował 25 zł (2,50 zł za 100 g). Za filet z dorsza trzeba było zapłacić 35 zł, a halibut kosztował 45 zł za kilogram. Najdroższy był węgorz, którego cena wynosiła 60 zł za kilogram.
Lokal oferował również pizzę z pieczarkami za 4,50 zł oraz hamburgera za 3,50 zł. Zapiekanka lub hot dog kosztowały 3 zł, a porcja surówki – 2 zł. Jeśli chodzi o napoje, herbata kosztowała 1,5 zł, a kawa rozpuszczalna 2,5 zł.
Czy 25 lat temu również było drogo?
Warto zauważyć, że zarobki w 1999 r. były wtedy zupełnie inne. "Wtedy zarabiałam 600 zł miesięcznie na pełnym etacie" – pisze pod postem jedna z komentujących. Inna osoba dodała, że ceny również były wysokie w porównaniu do najniższej krajowej.
"Najlepszą wykładnią do obliczeń jest start z najniższej krajowej. W 1999 r. wynosiła ona 650 zł i można było kupić 191 hamburgerów, natomiast w 2024 r. najniższa wynosi 4,3 tys. zł i można kupić 110" - dodała kolejna. "Dziś takie ceny robiłyby wrażenie. Wtedy... też drogo" — pisze inna komentująca.
Ile kosztuje ryba z frytkami i gofr nad morzem?
Redakcja WP Finanse, sprawdziła ile należy wydać na posiłki na mieście we Władysławowie. Pizzę można znaleźć za 30-35 zł. Ceny zapiekanek zaczynają się od około 20-22 zł. Tyle samo zapłacimy też za gofra w słodkim lub kolorowym wydaniu z dodatkami w postaci świeżych owoców, bitej śmietany, czekolady.
Gałka lodów za siedem złotych, w tej samej cenie znajdziemy też rurkę z kremem. "Suchy" gofr kosztuje 1-2 zł więcej od nich. Piwo w puszce to wydatek od 11 zł do 15 zł, gdy mowa o barze na plaży. Frytki belgijskie to wydatek około 15 zł za małą i 20 zł za większą porcję. Sałatka grecka - około 30 zł.
Ceny ryb nad morzem to temat-rzeka. Można znaleźć zestawy z porcją dorsza czy łososia (150-170 g) wraz z frytkami i surówką w cenie około 30 zł. Można też tradycyjnie kupić smażoną lub wędzoną rybę na wagę. Wówczas za 100 g płaci się od 4-5 zł za 100 g śledzia i morszczuka do 14-15 zł za tyle samo łososia lub węgorza