PepsiCo przechodzi na stronę zdrowej żywności

PepsiCo wprowadzi na rynek nowe przekąski i inne produkty. Chce umocnić swoją pozycję lidera, zmienić skład produktów na bardziej zdrowy oraz zainwestować w badania.

PepsiCo kontynuuje zmiany swoich produktów w ramach Frito Lay, dostosowując ofertę do rosnących oczekiwań konsumentów w dziedzinie zdrowia i walorów dietetycznych. W 2010 roku firma zainwestuje ponad 20 milionów euro w budowę centrum badawczego w Hamburgu, którego zadaniem jest opracowywanie nowych receptur przekąsek na potrzeby rynku europejskiego.

- Jako wiodący światowy producent żywności i napojów chcemy oferować konsumentom coraz bardziej nowoczesne produkty – powiedziała Małgorzata Skonieczna, dyrektor external communications w europejskim oddziale PepsiCo.

W ostatnich latach w ramach zmian przekąsek zwiększono zawartość mieszanki olejów słonecznikowych w chipsach marek Lay’s i Cheetos do 32 proc., co obniżyło zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 25 proc.. W chipsach Cheetos obniżony został poziom zawartości tłuszczu o 10 proc., w chipsach marki Mr. Snaki oraz w Popcornie o 25 proc.. Z produktów usunięte zostały konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty.

Inna spółka z grupy, Pepsi-Cola General Bottlers Poland, zajmująca się za produkcją napojów na rynek polski, wprowadziła w 2009 r. nową markę wody źródlanej Górska Natura oraz nowy smak herbaty mrożonej Lipton Ice Tea Green Apple. Ostatnią nowością była woda smakowa Górska Natura bez dodatku cukru i z dodatkiem witaminy C i antyoksydantów.

W 2008 r. PepsiCo uruchomiło zostały dwie nowe aseptyczne linie produkcyjne: w fabryce w Michrowie do produkcji herbaty Lipton Ice Tea bez dodatku konserwantów oraz Elopak do produkcji soków Toma w opakowaniach 1 l.. W 2010 r. zostanie zakończona modernizacja linii produkcyjnych w dwóch zakładach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim.

- Rok 2010 powitaliśmy wprowadzając w Polsce nowe logo Pepsi, w zgodzie z globalną strategią odświeżenia marki. W lutym wprowadzamy Lay’s Prosto z Pieca, pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane, które zawierają 70 proc. mniej tłuszczów niż tradycyjne smażone chipsy ziemniaczane – powiedziała Małgorzata Skonieczna.

JS

Wybrane dla Ciebie

Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą