Pieczarki, boczniaki, sztuczne aromaty. Sprawdzamy, co pływa w grzybowej

Sezonowe menu nie może obejść się bez leśnych grzybów. Jednak w wielu przetworach, gotowych daniach czy produktach podawanych w restauracjach borowiki i maślaki to w rzeczywistości znacznie tańsze pieczarki i boczniaki.

Witold Ziomek
Uwaga na przetwory, zupy i farsze. W nich najczęściej podrabiane są grzyby.
Źródło zdjęć: © WP.PL | Witold Ziomek

Duszone, suszone, solone, marynowane. Składnik zup i sosów lub samodzielnie jako główna gwiazda talerza. Polacy kochają grzyby.

- Myślę, że grzyby mogłyby się stać symbolem polskiej kuchni - komentuje Grzegorz Łapanowski, znany szef kuchni. - Np. Anglicy są zaskoczeni tym, ile Polacy zbierają grzybów. To jest bardzo charakterystyczny, wiodący smak, który ma coś w sobie i na pewno kojarzy się z polską kuchnią.

Grzyb, jaki jest, każdy widzi i tego należy się trzymać, jeśli chcemy zjeść danie z prawdziwych leśnych grybów.

- Duszone grzyby, czy w ogóle takie dania, w których tego grzyba widać, trudno podrobić - mówi kucharz z nadmorskiej restauracji, który nie chce podawać nazwiska. - Jasne, one są zazwyczaj z zamrażarki, bo świeże grzyby trudno kupić i nigdy nie wiedomo, kiedy będą, ale to są na pewno grzyby z lasu.

Obraz
© WP.PL | Witold Ziomek

- Mrożonych kurek osobiście nie lubię, bo psuje się ich konsystencja. Ale np. borowiki tak - mówi z kolei Grzegorz Łapanowski. - W przypadku mrożenia grzybów nie jest ważna utrata wartości odżywczych, bo one mają głównie wartość smakową. Ten smak w mrożonych grzybach zostaje, sam ich chętnie używam.

Z zawartością grzybów różnie bywa w przetworach. Grzyby suszone zawierają 100 proc. grzyba w grzybie. Marynowane też (minus zalewa i przyprawy). Ale np. mielona pasta rydzowa to tylko 43 proc.; dalej głównie marchew i olej.

- Grzyby są drogie - kwituje nasz rozmówca z nadmorskiej restuaracji. - Kilogram mrożonych kosztuje ponad 30 złotych. A rydze to już rarytas. Ludzie kombinują.

Zupa z sosu

Choć grzyby serwowane w całości trudno podrobić, zupy czy "grzybowy" farsz do pierogów często nie mają wiele wspólnego z prawdziwkami i maślakami.

- Robi się pieczarkową, blenduje i zaprawia tak, żeby smakowała jak grzybowa. Bulion grzybowy, sos instant, przyprawa z aromatem grzybów - wylicza nasz rozmówca. - Ludzie w Polsce jedzą grzybową raz do roku. Kto to pozna?

Zobacz też: Wyrywanie i zbieranie chronionych gatunków. Na grzybach możesz dostać mandat

Zupa grzybowa na bazie pieczarek nie musi jednak oznaczać dania złej jakości. Grunt to proporcje i odpowiednie składniki.

Grzegorz Łapanowski mówi tak: pieczarkę szanuję, lubię i używam namiętnie. - Chętnie też mieszam pieczarkę, np. z borowikiem - dodaje. - Ona daje trochę smaku, konsystencji i jest też odpowiednio tańsza. Dopóki nikt nikogo nie oszukuje i mówimy uczciwie, że stosujemy pieczarki i mieszamy z innymi grzybami, to jest w porządku. Gdybym chciał zrobić zupę z samych borowików, to ona musiałaby kosztować między 15 a 30 złotych. Kto z nas jest gotowy tyle zapłacić za zupę? Jeśli kosztuje 6 - 8 złotych, to trzeba zrozumieć, że ktoś, kto prowadzi gastronomię, powinien wydać na surowce cztery razy mniej niż cena gotowego dania.

Łapanowski podkreśla, że w mieszaniu różnych gatunków grzybów nie ma nic złego, dopóki konsument jest o tym informowany. - Nie mówimy tutaj o przypadkach, gdzie ktoś do zupy pieczarkowej dodaje sos pieczeniowy, trochę oliwy truflowej i sprzedaje "zupę truflową" za 25 złotych, bo to jest nie fair. Ale to są przypadki skrajne, starajmy się szukać raczej tej dobrej gastronomii - dodaje.

Leśnych grzybów próżno szukać w gotowych daniach. Na przykłąd uszka z nadzieniem grzybowym - na pierwszym miejscu w składzie nadzienia są pieczarki (12 proc.), maślaki znacznie bliżej końca (2,4 proc.).

Pierogi z kapustą i grzybami mają tylko 1 proc. pieczarek, 1 proc. boczniaka i zaledwie 0,4 proc. maślaka.

Obraz
© WP.PL | Witold Ziomek

W gotowych produktach, którymi często zaprawiane są restauracyjne zupy, grzybów nie ma prawie wcale. Bulion grzybowy znanej firmy - 0,7 proc borowików. Sos instant - 0,8.

- U nas był niedawno przedstawiciel handlowy z różnymi chemicznymi zamiennikami niektórych produktów. Miał m.in. produkt jogurtopodobny. Zaprawy grzybowe też były - opowiada nasz rozmówca z nadmorskiej restauracji. - Takie buteleczki z brązowym płynem. Nie wyglądało to zachęcająco, za to pachniało lepiej niż w lesie.

Grzyby ze słoika

100 proc. grzyba w grzybie zawierają, o dziwo, koncentraty. W internecie dostępne są preparaty zawierające np. 60 proc. podgrzybków, 20 proc. maślaków i 20 prawdziwków. Na sklepowej półce znajduję koncentrat grzybowy, w którego składzie jest 56 proc. prawdziwków, 21 proc. maślaków i 21 podgrzybków. Pozostałe 2 proc. składu to sól i woda.

- Tego też się w restauracjach używa, ale tylko w tych lepszych - mówi nasz rozmówca. - Mały słoiczek takiego dobrego koncentratu kosztuje jakieś 6 - 8 złotych. Kostka rosołowa czy torebka sosu znacznie mniej.

Obraz
© WP.PL | Witold Ziomek

- Jeśli to ma mocny smak i pamiętamy, żeby zużyć do końca po otwarciu, to nie jest nic złego - mówi Grzegorz Łapanowski. - Potrzebujemy nowoczesnych, szybkich produktów. Jak byśmy umięli produkować jakościowe, wygodne pasty grzybowe, żeby szybko dodać łyżkę do potrawy i uzyskać dobry, mocny smak, to o to chodzi. Może miso grzybowe, albo fermentowane sosy, które mogłyby spełniać funkcję maggi. Trzeba gotować szybko i sprawnie; nasza kuchnia wymaga dużo czasu, a czego innego wymaga dzisiejszy styl życia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

To czytają wszyscy
Emerytury byłych prezydentów. Tak wypadają na tle Andrzeja Dudy
Emerytury byłych prezydentów. Tak wypadają na tle Andrzeja Dudy
FINANSE
Magda Gessler przegrała z restauracją. Poszło o głowę łosia
Magda Gessler przegrała z restauracją. Poszło o głowę łosia
FINANSE
Zmiana od 1 grudnia. Ci obcokrajowcy zaczną znikać z rynku pracy?
Zmiana od 1 grudnia. Ci obcokrajowcy zaczną znikać z rynku pracy?
FINANSE
Prezes z Indii bez pozwolenia na pracę. Ma 30 dni na wyjazd z Polski
Prezes z Indii bez pozwolenia na pracę. Ma 30 dni na wyjazd z Polski
FINANSE
Nowy sposób oszustów. W sieci to plaga. Tysiące zgłoszeń Polaków
Nowy sposób oszustów. W sieci to plaga. Tysiące zgłoszeń Polaków
FINANSE
Nowy milioner w Polsce. W czwartek padła "szóstka" w Lotto
Nowy milioner w Polsce. W czwartek padła "szóstka" w Lotto
FINANSE
Odkryj
Nowa moda w Warszawie. Oto co deweloperzy robią z mieszkaniami
Nowa moda w Warszawie. Oto co deweloperzy robią z mieszkaniami
FINANSE
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
FINANSE
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
FINANSE
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
FINANSE
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
FINANSE
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
FINANSE
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥