Piwo, czyli złocisty trunek z kaszką kukurydzianą

Co trzeci browar wprowadza klientów w błąd, wypisując na etykietach bzdury niemające pokrycia w rzeczywistości. Co piąta butelka piwa nie spełnia obowiązujących w Polsce norm - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Piwo, czyli złocisty trunek z kaszką kukurydzianą
Źródło zdjęć: © AFP

Co trzecia etykieta na piwie wprowadza klientów w błąd, zawierając bzdurne informacje niemające pokrycia w rzeczywistości. Co piąta butelka piwa nie spełnia obowiązujących w Polsce norm - wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Wirtualna Polska dotarła do niepublikowanego dotąd raportu o stanie polskiego rynku piwa. Sytuacja nie wygląda najlepiej. Według IJHARS dane nawet na co trzeciej butelce czy puszce okłamują konsumentów. Przede wszystkim browary starają się sprzedać swoje piwa jako produkty o wielowiekowej tradycji warzelniczej.
"Najczęściej stwierdzonymi nieprawidłowościami było stosowanie określeń dotyczących metod wytwarzania i produkcji piwa, np. "tradycyjna receptura", "warzone według tradycyjnej receptury", "tradycyjnie od.. roku", podczas gdy producent nie posiadał dokumentacji potwierdzającej powyższe sformułowania" - podaje IJHARS.

Gdzie zatem naprawdę powstaje alkohol? Na nowoczesnych taśmach produkcyjnych sterowanych komputerowo. Warzy się go przemysłowo w wielkich tankofermentatorach.

Bez miodu, za to z kaszką

Inspekcja dodaje, że do piw dodawany jest syrop glukozowo-fruktozowy. To gorszy i tańszy zamiennik cukru. Poza tym na etykietach piw miodowych często brakuje informacji ile tego miodu rzeczywiście się tam znajduje. Jednocześnie producenci do warzenia "tradycyjnych" piw używają... kaszki kukurydzianej - zastępuje ona słód, czyli główny składnik złocistego trunku.

Zastosowanie kukurydzy w produkcji piwa nie jest czymś nowym. Browary od lat szukają tańszych zastępników drogiego słodu. Zamiast tradycyjnych zbóż, czyli jęczmienia i pszenicy, używają taniej kukurydzy. Nieznacznie zmienia ona smak piwa, sprawia też, że ma ono gorsze parametry fizykochemiczne, np. piana utrzymuje się o wiele krócej niż powinna. Kukurydza nie ma nic wspólnego z wielowiekową tradycją browarniczą, a jedynie z niższą ceną i lepszym samopoczuciem księgowego.

Piwo bez mocy

Badań laboratoryjnych nie przeszło 17,2 proc. partii złocistego trunku.
- Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 10 partii piwa o łącznej objętości 785 hl. Dotyczyły one między innymi zawyżonej lub zaniżonej zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej, zaniżonej zawartości alkoholu etylowego, nieprawidłowej barwy - napisała Inspekcja w raporcie pokontrolnym.

Nie oznacza to, że takiego piwa nie można pić. Jednak jego smak będzie dużo gorszy od spodziewanego, bo na przykład trunek źle nagazowano. Mniejsza może też być w nim zawartość alkoholu, czyli piwo mocne będzie miało mniejszą zawartość alkoholu niż producent chwali się na etykiecie.

IJHARS kontrolę przeprowadził w 22 browarach, czyli blisko połowie działających w Polsce. W sumie skontrolowano 58 partii piwa w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz 67 partii w kwestii znakowania produktu. Niestety, zgodnie z ustawą Inspekcja ma zakaz podawania nazw firm, które oszukują klientów.

"W sumie wydano 12 kar pieniężnych na łączną kwotę 49 142 zł. W tym 7 decyzji administracyjnych w łącznej kwocie 15 142 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej oraz 5 decyzji, w łącznej kwocie 34 000 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych" - podał IJHARS.

Ciekawe, jak bardzo browary tymi karami się przejęły?

Wybrane dla Ciebie

Takich reklam w Zakopanem jeszcze nie było. Arabów kuszą Arabowie
Takich reklam w Zakopanem jeszcze nie było. Arabów kuszą Arabowie
Zapłacił równowartość 36 mln zł za torebkę. Ustanowił nowy rekord
Zapłacił równowartość 36 mln zł za torebkę. Ustanowił nowy rekord
Zamknęli 6 kąpielisk nad Zatoką Gdańską. Wykryli groźną substancję
Zamknęli 6 kąpielisk nad Zatoką Gdańską. Wykryli groźną substancję
Amerykańska legenda od konserw bankrutuje. Szuka nowego kupca
Amerykańska legenda od konserw bankrutuje. Szuka nowego kupca
Restauratorzy robią to nagminnie. Klienci nie wiedzą, ile zapłacą
Restauratorzy robią to nagminnie. Klienci nie wiedzą, ile zapłacą
Płacą 13 tys. zł, brakuje pracowników. Polska branża ma problem
Płacą 13 tys. zł, brakuje pracowników. Polska branża ma problem
Pokazała ceny w sklepie w Chorwacji. "Jak wy tu żyjecie?"
Pokazała ceny w sklepie w Chorwacji. "Jak wy tu żyjecie?"
Lecisz do Tajlandii? Ostrzegają przed perfidnymi oszustami
Lecisz do Tajlandii? Ostrzegają przed perfidnymi oszustami
Biżuteria z rakotwórczymi substancjami. Służby wkroczyły do akcji
Biżuteria z rakotwórczymi substancjami. Służby wkroczyły do akcji
Lato na jeziorach. Oto cennik wynajmu łodzi
Lato na jeziorach. Oto cennik wynajmu łodzi
Cios w branżę. Niż genueński popsuł plany przedsiębiorcom
Cios w branżę. Niż genueński popsuł plany przedsiębiorcom
Dubajska czekolada z Wedla? To mówi o niej szef kultowej firmy
Dubajska czekolada z Wedla? To mówi o niej szef kultowej firmy