Trwa ładowanie...

Pizza w Rzymie za 65 euro. Piekarze z Neapolu oburzeni

Czy pizza we Włoszech może kosztować kilka euro? Dyskusję na ten temat w upalne dni na progu lata wywołał znany przedsiębiorca Flavio Briatore, który otworzył luksusową pizzerię w Rzymie. Najdroższa pizza w jego lokalu kosztuje 65 euro. Piekarze z Neapolu są oburzeni.

Share
Ubodzy neapolitańczycy w czasach ciężkiego kryzysu przychodzili na pizzę obiecując, że zapłacą za nią za 8 dni. Długi zawsze spłacali Ubodzy neapolitańczycy w czasach ciężkiego kryzysu przychodzili na pizzę obiecując, że zapłacą za nią za 8 dni. Długi zawsze spłacali Źródło: East News
d2ip1uf

"Jak można sprzedawać pizzę za 4-5 euro? Co oni do niej dodają, żeby mieć takie niskie ceny?" - zapytał biznesmen w mediach społecznościowych broniąc swojego cennika i tłumacząc go między innymi kosztem produktów wysokiej jakości.

Restauratorowi odpowiedzieli pizzaioli, czyli piekarze pizzy z Neapolu. Ich sztuka wypieku została wpisana na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie podbiło cały świat

Flagowy wypiek mistrzów, czyli pizza margherita kosztuje w tym mieście kilka razy mniej. Gremialnie piekarze, wspierani przez lokalne władze, postanowili odpowiedzieć serwując we wtorek w historycznym lokalu w Neapolu margheritę za 4 euro i rozdając za darmo tę na wynos. Jak ogłosili, w ten sposób chcą pokazać, jak przygotowuje się potrawę "bardzo tanią, a zarazem zdrową i prawdziwą".

d2ip1uf

Pizza dla ubogich w czasach kryzysu

"W sprawie neapolitańskiej pizzy nie przyjmujemy pouczeń od kogoś, kto nie ma do tego żadnego tytułu" - oświadczył Francesco Emilio Borrelli z władz regionu Kampania.

Przy okazji tej polemiki przypomniano tradycję spod Wezuwiusza. Ubodzy neapolitańczycy w czasach ciężkiego kryzysu przychodzili na pizzę obiecując, że zapłacą za nią za 8 dni. Długi zawsze spłacali, a system ten działał.

W jednym ze znanych lokali w mieście postanowiono zwyczaj ten teraz przywrócić.

Polacy kochają pizzę

O 32 procent wzrosły koszty surowcowe produkcji pizzy w latach 2010-2021- wynika z najnowszej edycji "Capricciosa Index", publikacji przygotowanej przez ekspertów z banku BNP Paribas. Polacy wraz ze Szwedami i Włochami Polacy są czołowymi konsumentami pizzy w Europie. Według danych firmy Stava w Polsce działa około 9 tys. pizzerii.

Cały czas rośnie udział pizzy z dowozem w całkowitej konsumpcji tego produktu. Ok. 70 proc. Polaków decyduje się na taki sposób konsumpcji (dane firmy Mintel), a pizza łącznie z kuchnią włoską stanowiły 30 proc. zamówień z dowozem w 2020 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ip1uf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ip1uf
d2ip1uf