Pizza w Rzymie za 65 euro. Piekarze z Neapolu oburzeni
Czy pizza we Włoszech może kosztować kilka euro? Dyskusję na ten temat w upalne dni na progu lata wywołał znany przedsiębiorca Flavio Briatore, który otworzył luksusową pizzerię w Rzymie. Najdroższa pizza w jego lokalu kosztuje 65 euro. Piekarze z Neapolu są oburzeni.
21.06.2022 07:33
"Jak można sprzedawać pizzę za 4-5 euro? Co oni do niej dodają, żeby mieć takie niskie ceny?" - zapytał biznesmen w mediach społecznościowych broniąc swojego cennika i tłumacząc go między innymi kosztem produktów wysokiej jakości.
Restauratorowi odpowiedzieli pizzaioli, czyli piekarze pizzy z Neapolu. Ich sztuka wypieku została wpisana na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Flagowy wypiek mistrzów, czyli pizza margherita kosztuje w tym mieście kilka razy mniej. Gremialnie piekarze, wspierani przez lokalne władze, postanowili odpowiedzieć serwując we wtorek w historycznym lokalu w Neapolu margheritę za 4 euro i rozdając za darmo tę na wynos. Jak ogłosili, w ten sposób chcą pokazać, jak przygotowuje się potrawę "bardzo tanią, a zarazem zdrową i prawdziwą".
Pizza dla ubogich w czasach kryzysu
"W sprawie neapolitańskiej pizzy nie przyjmujemy pouczeń od kogoś, kto nie ma do tego żadnego tytułu" - oświadczył Francesco Emilio Borrelli z władz regionu Kampania.
Zobacz także
Przy okazji tej polemiki przypomniano tradycję spod Wezuwiusza. Ubodzy neapolitańczycy w czasach ciężkiego kryzysu przychodzili na pizzę obiecując, że zapłacą za nią za 8 dni. Długi zawsze spłacali, a system ten działał.
W jednym ze znanych lokali w mieście postanowiono zwyczaj ten teraz przywrócić.
Polacy kochają pizzę
O 32 procent wzrosły koszty surowcowe produkcji pizzy w latach 2010-2021- wynika z najnowszej edycji "Capricciosa Index", publikacji przygotowanej przez ekspertów z banku BNP Paribas. Polacy wraz ze Szwedami i Włochami Polacy są czołowymi konsumentami pizzy w Europie. Według danych firmy Stava w Polsce działa około 9 tys. pizzerii.
Cały czas rośnie udział pizzy z dowozem w całkowitej konsumpcji tego produktu. Ok. 70 proc. Polaków decyduje się na taki sposób konsumpcji (dane firmy Mintel), a pizza łącznie z kuchnią włoską stanowiły 30 proc. zamówień z dowozem w 2020 r.