Trwa ładowanie...
d1tfrp8
d1tfrp8
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Podkarpackie/ Orły przednie już tokują i odwiedzają gniazda

Blisko dwa tygodnie wcześniej niż zazwyczaj bytujące w polskich Karpatach orły przednie zaczynają tokować i odwiedzać swe gniazda. W tej części naszego kraju żyje 30 par tych ptaków; ich polska populacja liczy 35 par.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1tfrp8

"Ożywienie wśród orłów przednich obserwujemy od kilku dni; zaczynają już tokować i odwiedzają swoje gniazda. Takie zachowanie jest wynikiem łagodnej zimy" - powiedział PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

Zwrócił uwagę, że "temperatury powietrza z każdym dniem są coraz wyższe, a na polach, nawet w górach, leży coraz mniej śniegu". "Prowadzi to w konsekwencji do takiego zachowania orłów, jakby to była już co najmniej druga połowa lutego" - dodał ornitolog.

Przyrodnik przypomniał, że "przy normalnie przebiegającej zimie orły przednie do rewirów lęgowych wracają na ogół w drugiej połowie lutego, a w trzeciej dekadzie marca składają jaja, które wysiadują ok. 40 dni".

d1tfrp8

Stój jednak nie obawia się, że ewentualny, nagły powrót zimy może zagrozić lęgom orłów przednich. "Potrafią one wysiadywać nawet w bardzo niesprzyjających warunkach pogodowych. Są to duże ptaki, które wytrwale ogrzewają złożone jaja" - zaznaczył.

Zdaniem ornitologa, "tegoroczną, łagodną zimę orły przednie spędziły w swoich rewirach lęgowych". "Żeby znaleźć pożywienie nie musiały zbytnio oddalać się od gniazd, czy schodzić w niższe partie gór" - zauważył.

W Polsce żyje ok. 35 par orłów przednich, najwięcej; ponad 30 par w Karpatach. Poza Karpatami można je także spotkać na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry. Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje między innymi na zające, kuny, koty domowe, sowy, kruki, myszołowy. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

d1tfrp8

Podziel się opinią

Share
d1tfrp8
d1tfrp8