Trwa ładowanie...
d3f6jvd
d3f6jvd
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Podkarpackie/Orły przednie rozpoczęły wysiadywanie jaj

W Karpatach orły przednie, należące do najrzadziej występujących w Polsce gatunków ptaków, rozpoczęły wysiadywanie jaj. Do lęgów przystąpiło ok. 75 procent par.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d3f6jvd

"W tym roku lęgi rozpoczęły się z niewielkim opóźnieniem niż zazwyczaj, bo dopiero z końcem marca. Zima wprawdzie była łagodna, ale nocne przymrozki oraz opady deszczu, a w górach śniegu, powstrzymywały je przed wcześniejszym zniesieniem jaj" - powiedział PAP ornitolog z Komitetu Ochrony Orłów dr Marian Stój.

W jego ocenie, tegoroczne lęgi zapowiadają się lepiej, niż rok temu, gdyż blisko trzy czwarte par na przełomie marca i kwietnia przystąpiło do rozrodu i obecnie pilnie wysiadują jaja. Przed rokiem do lęgów przystąpiła połowa polskich orłów przednich.

Zdaniem przyrodnika, jeśli dodatkowo nie pojawią się niespodzianki pogodowe, np. długotrwałe ulewy, czy gwałtowne burze, to większość par, która przystąpiła do lęgów szczęśliwie doczeka się potomstwa.

d3f6jvd

Prawie 70 proc. samic orłów składa dwa jaja, pozostałe 30 proc. po jednym; wysiadywania trwa ok. 40 dni.

Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę, gdyż jeśli wyklują się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Agresja pojawia się do tygodnia od wylęgu i nosi nazwę kainizmu. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju.

W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ok. 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

d3f6jvd

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny i lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota lub kurę domową. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Jego gniazda znajdują się w miejscach trudno dostępnych, w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

d3f6jvd

Podziel się opinią

Share
d3f6jvd
d3f6jvd