Drogie polskie szparagi. Plantatorzy wskazują, kiedy ceny spadną
Polskie szparagi pojawiły się na rynku, ale na razie są dość drogie. Jedna z plantacji w woj. dolnośląskim sprzedaje te warzywa w cenie 45 zł/kg. Właściciele upraw wskazują, kiedy możemy spodziewać się obniżek.
"Fakt" donosi, że plantacja w Strzeganowicach (woj. dolnośląskie) rozpoczęła sprzedaż szparagów w miniony weekend. Właściciele plantacji sprzedają szparagi bezpośrednio przy plantacji, ale planują rozszerzenie sprzedaży na kolejne punkty oraz dostawy do marketów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
85 złotych za kilogram. Zawrotne ceny owoców na początku kwietnia
Ile kosztują szparagi? Ceny mogą spaść o połowę
Obecnie ceny na dolnośląskiej plantacji wynoszą 45 zł/kg, niezależnie od koloru szparagów. Warzywa przeznaczone na zupę są tańsze i kosztują 20 zł/kg. Właściciele plantacji przewidują, że docelowa cena spadnie do ok. 20 zł za kilogram, co ma nastąpić w maju.
- W Polsce to dopiero początek sezonu i stąd takie ceny. Myślę, że już niebawem zaczną one spadać, w pełni sezonu, czyli w maju, za polskie szparagi będziemy płacić nawet połowę tej ceny, co teraz - ocenili właściciele w rozmowie z dziennikiem.
Ceny szparagów na giełdach
Na giełdach można już zaobserwować spadek cen krajowych szparagów. Na podwarszawskim rynku hurtowym Bronisze cena za kilogram spadła z 45 zł do 32 zł. Z kolei na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu średnia cena wynosi 40 zł/kg. Na początku kwietnia ceny szparagów sięgały tam nawet 50 zł/kg.
Plantatorzy informują, że w tym roku sezon na polskie szparagi rozpoczął się o tydzień później niż w poprzednim roku. Świeżymi szparagami z rodzimych upraw będziemy mogli cieszyć się do końca czerwca.
Coraz więcej krajowych nowalijek. Oto ceny przed Wielkanocą
Tymczasem jak przekazał PAP Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze, krajowe nowalijki cieszą się dużym zainteresowaniem przed świętami. - Jest już polska rzodkiewka, szczypiorek, koperek, szpinak, szparagi, a nawet fasolka szparagowa ze szklarni. Pojawił się w sprzedaży rabarbar - podkreślił.
W połowie tygodnia poprzedzającego Wielkanoc za koperek na Broniszach trzeba było zapłacić 2,50 zł/pęczek. Z kolei natka kosztowała 1,50 zł, rzodkiewka - 2,25 zł, szczypiorek - 1,50 zł, sałata masłowa - 3 zł, a szpinak - 8,50 zł/kg.