Polskie warzywa już na rynku. Ziemniaki dwa razy droższe niż rok temu

Wiosnę widać już nie tylko za oknem, ale i w sklepach. Na rynku tradycyjnie na początku kwietnia polskie pomidory i ogórki zaczynają wypierać te sprowadzane z Hiszpanii, Włoch czy Izraela. Co ważne jest dużo taniej niż rok wcześniej.

Polskie warzywa już na rynku. Ziemniaki dwa razy droższe niż rok temu
Źródło zdjęć: © Eastnews | Aneta Bochnacka/REPORTER

09.04.2016 | aktual.: 09.04.2016 13:16

Wiosnę widać już nie tylko za oknem, ale i w sklepach. Na rynku tradycyjnie na początku kwietnia polskie pomidory i ogórki zaczynają wypierać te sprowadzane z Hiszpanii, Włoch czy Izraela. Co ważne, jest dużo taniej niż rok wcześniej. Niestety dużo droższe są sezonowane warzywa.

Jak wynika z danych Rynku Hurtowego Bronisze, cena pomidorów z rodzimych plantacji to obecnie od 5,5 do 9 zł za kilogram. Jeszcze więcej zapłacić trzeba za odmianę malinową. Ogórki kupić można w cenie od 4 do 5 zł za kilo.

Według Bronisz ceny na te produkty są o 20 proc. niższe niż rok temu o tej samej porze. Wpływ na to miała zapewne dość łagodna zima i w miarę ciepły marzec. Plantatorzy nie musieli więc zbyt dużo wydawać na dogrzewanie szklarni.

Pogoda sprawiła też, że o tydzień wcześniej pojawiła się na rynku polska botwina. Pęczek kosztuje 3,85-4 zł. Za szpinak krajowy zapłacić trzeba 7 do 8 zł za kilogram. Za 2 zł można kupić rzodkiewkę polską, importowana nadal jest jednak nieco tańsza.

- Należy spodziewać się dalszego wzrostu cen warzyw ubiegłorocznych przy jednoczesnym spadku cen i rosnącej podaży warzyw nowalijkowych - informuje Małgorzata Skoczewska, rzeczniczka prasowa Rynku Hurtowego Bronisze.

Jak tłumaczy, tradycyjnie na wiosnę rosną bowiem ceny produktów takich jak ziemniaki czy cebula. To wynik kończących się zapasów i rozpoczęcia prac polowych przez rolników.

Ziemniaki są aż dwa razy droższe niż rok temu. Za kilogram trzeba zapłacić od 90 groszy do 1,3 zł. Wpływ na to mają w znacznej mierze słabe zeszłoroczne zbiory.

- W 2015 roku wyniosły one zaledwie 6,3 mln ton i było o około 18 proc. niższe niż w 2014 roku – przypomina Skoczewska. Poza polskimi, na rynku są więc także zeszłoroczne ziemniaki m.in. z Beneluksu. Pojawiają się też już tegoroczne kartofle z Maroka, Cypru czy Francji. Cena za kilogram zaczyna się od 2,5 zł.

Poza zeszłorocznymi ziemniakami, rosną też ceny cebuli. Cena kształtuje się tu na poziomie od 1,3 do 1,7 zł za kg. Aż o 80 proc. droższa niż rok temu jest kapusta biała. Jej cena waha się od 1 zł do 1,6 zł za kg.

- Według danych GUS zbiory warzyw gruntowych w 2015 roku oszacowano na 3,7 mln ton, co oznacza spadek produkcji o około 20 proc. w porównaniu z 2014 roku - zwraca uwagę Skoczewska.

Warto pamiętać, że ceny podawane przez Bronisze dotyczą handlu hurtowego i często nie uwzględniają rabatów. Sama giełda zaopatruje głównie drobny handel, targi oraz tzw. branże horeca, czyli hotele, restauracje i firmy cateringowe.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)