Popularny ser nie nadaje się do spożycia. Służby ostrzegają

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie przed jedną partią sera żółtego w plastrach od marki Mlekpol. W produkcie wykryto groźną bakterię, która może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Salmonella w partii popularnego sera
Salmonella w partii popularnego sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, gov.pl | GIS, zdj. ilustracyjne
oprac. MAGL

25.09.2024 08:32

Państwowa Inspekcja Sanitarna, w wyniku podjętych działań urzędowych, wykryła w serze Salmonellę Newport. Bakteria pojawiła się w 1 z 5 przebadanych próbek.

W komunikacie na oficjalnej stronie GIS informuje, że chodzi o produkt Ser Złoty Mazur (150 g). Salmonellę wykryto w jednej partii o numerze 30.08/P6 16:59 (kod kreskowy: 5900820008406). Na opakowaniu widnieje informacja, że najlepiej spożyć produkt przed 28.11.2024.

Partia sera, w której wykryto Salmonellę
Partia sera, w której wykryto Salmonellę© GIS

Za produkcję tego sera odpowiada Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie.

Salmonella w serze. GIS ostrzega przed zatruciem

"Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające" - czytamy w komunikacie.

GIS zwraca uwagę, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Salmonella może bowiem prowadzić do zatrucia pokarmowego. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród nich są m.in. bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty

Jeśli zauważymy niepokojące symptomy po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Bakteria w bekonie groźna dla kobiet w ciąży

Niespełna dwa tygodnie temu GIS ostrzegał także przed innym produktem - bekonem wędzonym w kostce produkowanym przez firmę Animex Kutno Sp. z o.o. W jednej partii (o numerze 2192039244 i terminie przydatności do 12.10.2024) wykryto bakterię Listeria monocytogenes.

Również w tym przypadku urząd odradził spożywanie partii bekonu, ponieważ może to prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Jest groźna głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu) lub przez spożycie skażonej żywności.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (22)