Trwa ładowanie...
d1commi
d1commi
żywność

Producenci oscypka muszą uzyskać certyfikat jakości

Producenci oscypka, którzy chcą sprzedawać swoje sery jako certyfikowane produkty regionalne, muszą uzyskać świadectwo potwierdzające zgodność sposobu wytwarzania tego sera z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji. Takie świadectwa wydawane są co roku na podstawie kontroli przeprowadzanej na wniosek producenta - informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Share
d1commi

Oscypek jest produktem regionalnym zarejestrowanym w Komisji Europejskiej na początku 2008 roku. Jest to twardy ser wyrabiany z mleka owczego w okresie od maja do września według tradycyjnej receptury stworzonej przez górali z Podhala.

Oscypek powstaje wyłącznie na obszarze wybranych gmin i powiatów województwa małopolskiego i śląskiego. Dlatego kontrolę może przeprowadzić Małopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej lub Śląski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, bądź prywatna jednostka certyfikująca.

Kontrola polega m.in. na sprawdzeniu poszczególnych etapów produkcji na miejscu, tj. w bacówce. Pozytywny wynik kontroli będzie potwierdzeniem wysokiej jakości produktu, co może się przełożyć na wzrost popytu. Koszt uzyskania certyfikatu wynosi ok. 500 zł.

d1commi

Wytwórcy oscypków mogą jednak ubiegać się o dofinansowanie, które całkowicie pokrywa koszty związane z uzyskaniem certyfikatu. Taka pomoc przewidziana jest w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i jest przyznawana przez pięć lat.

Ponadto z PROW 2007-2013 można uzyskać pieniądze na działania promocyjne, które mają zwiększyć popyt m.in. na produkty regionalne. Producenci oscypka mogą dostać zwrot 70 proc. kosztów poniesionych na promocję tego sera.

d1commi

Podziel się opinią

Share
d1commi
d1commi