Produkcja mięsa w I półroczu '12 spadnie o 11 proc., ceny wzrosną - IERiGŻ

05.10. Warszawa (PAP) - Produkcja mięsa w I półroczu 2012 r. spadnie o 11 proc., zaś ceny wieprzowiny i wołowiny mogą wzrosnąć - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa...

05.10.2011 | aktual.: 05.10.2011 13:53

05.10. Warszawa (PAP) - Produkcja mięsa w I półroczu 2012 r. spadnie o 11 proc., zaś ceny wieprzowiny i wołowiny mogą wzrosnąć - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut szacuje, że w 2011 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie około 3700 tys. ton i będzie o około 2 proc. wyższa rdr.

"Przewiduje się, że w I półroczu 2012 roku na rynku mięsa będziemy mieć do czynienia z dalszym spadkiem produkcji trzech podstawowych rodzajów żywca o około 11 proc. Największy spadek dotyczyć będzie produkcji wieprzowiny (o około 12 proc.). Produkcja wołowiny zmniejszyć się może o około 2 proc.. Wzrost produkcji o 4 proc. wystąpić może jedynie w produkcji drobiu. Liczyć się więc należy z dalszym wzrostem cen wieprzowiny i wołowiny" - napisano w raporcie.

"(...)w całym 2011 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie około 3700 tys. ton i będzie o około 2 proc. większa niż w 2010 roku. Produkcja wieprzowiny wyniesie mniej więcej tyle samo co rok wcześniej (około 1860 tys. ton), wołowiny będzie większa o 4 proc. (407 tys. ton), a drobiu większa o 5 proc. (1 436 tys. ton)" - dodano.

WIEPRZOWINA

"(...) w lipcu 2011 roku pogłowie trzody wyniosło 13509 tys. sztuk i było mniejsze niż przed rokiem o 9,1 proc., w tym macior prośnych o 14,6 proc.. Ocenia się, że w grudniu stopa spadku może wynieść około 10 proc." - napisano.

"Narastający wzrost cen skupu trzody znajduje swoje częściowe odzwierciedlenie we wzroście cen detalicznych wieprzowiny. W lipcu 2011 roku cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa niż w grudniu 2010 roku o 5,9 proc. W grudniu 2011 roku wzrost cen detalicznych wieprzowiny będzie z pewnością istotnie większy. Z tego powodu spożycie wieprzowiny się zmniejszy" - dodano.

WOŁOWINA

IERiGŻ przewiduje, że w grudniu 2011 r. pogłowie bydła ogółem będzie nieco większe niż w grudniu 2010 roku.

"W świetle przewidywanego rozwoju cen w Unii Europejskiej można przypuszczać, że w II półroczu 2011 roku ceny skupu bydła mogą też być wyższe niż w II półroczu 2010 roku o około 30 proc. Byłaby to więc duża zachęta do odchowu cieląt" - napisano.

"Wzrost cen skupu żywca wołowego także odbija swoje piętno na cenach detalicznych wołowiny. W lipcu 2011 roku cena detaliczna mięsa wołowego była o 8,2 proc. wyższa niż w grudniu 2010 roku. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny także i w tym przypadku w grudniu wzrost cen będzie z pewnością większy. Dlatego liczyć się należy ze spadkiem i tak już niskiej konsumpcji wołowiny" - dodano. (PAP)

nik/ asa/

Źródło artykułu:PAP
żywnośćfinansehandel
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)