Przetwarzali 500 ton ziemniaków dziennie. Niemcy zamykają przetwórnię
Przetwórnia ziemniaków Grocholl w Kalbe została zamknięta z powodu rosnących kosztów operacyjnych i inflacji. Pracownicy otrzymali propozycję pracy w innym zakładzie, a 150 rolników straciło kontrakty. Grocholl przetwarzał do 500 ton ziemniaków dziennie.
Przetwórnia ziemniaków Grocholl, będąca częścią Heilmann Group, zakończyła działalność w niemieckim Kalbe. Jak informuje portalspozywczy.pl, decyzja o zamknięciu zakładu wynika z nieopłacalności produkcji spowodowanej rosnącymi kosztami operacyjnymi, wyższymi płacami oraz inflacją. Produkcja smażonych ziemniaków i placków rösti stała się nieopłacalna, mimo że Grocholl przetwarzał do 500 ton ziemniaków dziennie.
Pracownicy mają być spokojni
Zamknięcie zakładu dotknęło nie tylko pracowników, ale także 150 kontraktowych rolników, którzy dostarczali ziemniaki do zakładu. Heilmann Group zapewniła, że pracownicy nie zostaną zwolnieni, lecz otrzymają propozycję pracy w innym zakładzie w Uelzen w Dolnej Saksonii. Nie podano jednak dokładnej liczby osób, które będą musiały zmienić miejsce pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biedronka w Polsce droższa od słowackiej? Porównaliśmy ceny
Grocholl działał w Kalbe od początku lat 90. XX wieku, a w 2005 r. rozszerzono tam przetwórstwo ziemniaków. W 2014 r. firma obchodziła 50-lecie istnienia. To już kolejny zakład zamknięty przez Heilmann Group, po tym jak trzy lata temu zakończono działalność w Clenze. Przyszłość lokalizacji w Kalbe pozostaje niejasna.